Ammerzoden

Plaats
Dorp
Maasdriel
Bommelerwaard
Gelderland

Ammerzoden..jpg

Dorpsgezicht Ammerzoden

Dorpsgezicht Ammerzoden

Ammerzoden. (4).JPG

Kasteel Ammerzoden in het voorjaar

Kasteel Ammerzoden in het voorjaar

Ammerzoden. (2).JPG

Kasteel Ammerzoden van dichtbij in de voorjaarszon

Kasteel Ammerzoden van dichtbij in de voorjaarszon

Ammerzoden. (3).JPG

Toegangspoort van Kasteel Ammerzoden

Toegangspoort van Kasteel Ammerzoden

gemeente_ammerzoden_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Ammerzoden anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Ammerzoden anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Ammerzoden

Terug naar boven

Status

- Ammerzoden is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Maasdriel. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1998.

- Wapen van de voormalige gemeente Ammerzoden.

- Onder het dorp Ammerzoden valt ook de buurtschap Wordragen en een deel van de buurtschap Californië.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Amelroi, Ammelroien.

Oudere vermeldingen
1026-1044 vervalst 12e eeuw de Ambersoi, 1196 Ambershoye, 1205-1233 Ambersoye, 1294-1295 Everardi de Ambersoye, 14e eeuw Amersoyen, 1481 Amelroyen, rooy, 1618 Ammersoyde, 1665 Amelroy, 1936 Ammersooien.

Naamsverklaring
Samenstelling van een waternaam Amer, ontstaan uit Ambarô-*, verwant met ambra-* 'nevel, water, rivier', met ooi 'land aan een waterloop'. De uitgang op -en is later ontstaan en de -d- is het resultaat van hypercorrectie.(1)

Terug naar boven

Ligging

Ammerzoden ligt ZW van Zaltbommel, NW van 's-Hertogenbosch, W van Hedel en grenst in het Z aan de Maas en aan de provincie Noord-Brabant (dorp Bokhoven).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Ammerzoden 303 huizen met 1.822 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 140/885 (= huizen/inwoners), het dorp Well 115/843 en de buurtschappen Wordragen 16/94 en Wellseind 32 (de inwoners van deze buurtschap zijn bij het dorp Well inbegrepen). Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Ammerzoden, kun je terecht bij Stichting Langs de Mèrsloot (die voor zover ons bekend nog niet middels een website of -pagina op het internet aanwezig is), p/a dhr. M. Somers, Pastoor Huissenstraat 3, 5324 EW. Tel. 073-5991457.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ammerzoden heeft 4 rijksmonumenten.

- Ammerzoden heeft 7 gemeentelijke monumenten.

- Ruïne Kerk van Ammerzoden.

- Kasteel Ammersoyen is een indrukwekkende burcht uit de 14e eeuw. Al van verre is het een machtig gezicht om de vier dikke ronde torens te zien opdoemen. Het interieur heeft met een ridderzaal, kemenade en trappen in de metersdikke muren een sterk middeleeuws karakter behouden. Op de bovenverdieping is een tentoonstelling ingericht met gebruiksvoorwerpen die in de slotgracht zijn gevonden. De archeologische vondsten geven een beeld van het dagelijkse leven op een kasteel gedurende 600 jaar.

- Gevelstenen in Ammerzoden.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Speelpark Hoppie's in Ammerzoden is ooit begonnen als een maisdoolhof naast de champignonkwekerijen van de Hopwaag. Inmiddels is dit natuurspeelpark uitgebreid met vele mogelijkheden om je uren te vermaken tussen alle elementen die de natuur ons biedt. Denk aan vlotten bouwen, modderglijbaan etc. Water, zand en groen vormen de basis van Hoppie’s. Jaarlijks is er ook het maisdoolhof. Zodra de mais hoog staat is er een heus doolhof om heerlijk in te verdwalen. En jaarlijks worden er in september of oktober de beruchte griezelavonden georganiseerd.

Sinds 2014 is er ook een blotevoetenpad. Hier kom je telkens andere materialen en bodems tegen waar je heerlijk op blote voeten doorheen kunt lopen. Van modder tot grind en boomschors. Alle ondergronden zorgen voor een stimulatie van de gevoeligste plek van je lichaam, je voetzolen. Langs dit pad, vol met ontdekkingen, vind je een prachtige wilde bloementuin waar je naar hartenlust een mooi veldboeket mag plukken. Daarnaast vind je er een midgetgolfbaan, jeu des boules baan, skelterbaan, mega-springkussen, en een knuffeldierenweide met lieve, tamme, kleine beesten om eens lekker te knuffelen. Je vindt hier een ezeltje, alpaca’s, diverse geitjes en ander klein vee.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Ammerzoden door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Schakel.

- Muziek: - Muziekvereniging St. Caecilia is opgericht in 1847. Door een verordening vanuit het bisdom was het niet meer toegestaan de mis met koperinstrumenten te begeleiden, waarna de harmonie werd opgericht. In 1889 is het een fanfare geworden, sindsdien is er dus Fanfare St. Caecilia Ammerzoden. Hoe het de vereniging sindsdien verder is vergaan, kun je lezen op de pagina Historie.

- Sport: - Bij de Ammerzodense Badminton Club (ABC) is de recreatieve beleving van het badminton belangrijker dan de prestatie die wordt neergezet. Trainingsfaciliteiten zijn er zowel voor de jeugd als voor de senioren.

- Tennisvereniging Ammerzoden (TVA) is opgericht in 1975. De club heeft ca. 270 leden. Volgens KNLTB-normen kan de vereniging met haar 6 verlichte wintervaste banen een ledenbestand hebben van ca. 500 leden. Alle ruimte dus om te groeien. Voordeel van de huidige situatie is dat vrij spelen weinig problemen oplevert qua wachttijd. In principe is het park iedere dag geopend geopend van ’s morgens vroeg tot ’s avonds 23.00 uur. Voor de speeltuin - voor kinderen van de leden - zijn specifieke gebruikersvoorwaarden.

- Zorg: - Het Zonnelied in Ammerzoden is een huis waar omgeving en ondersteuning zich richten op dat wat je nog wél kunt, ondanks eventuele lichamelijke en/of geestelijke beperking. Mensen verhuizen naar Het Zonnelied als zelfstandig wonen thuis niet langer mogelijk is. De opening van de nieuwbouw in 2011 was tegelijk de start van een nieuwe visie op zorg. Een visie waarbij ze niet langer een zorginstelling zijn, maar een omgeving waar kwetsbare mensen wonen. Sterk in verbinding met de omgeving. Bewoners wonen in een ‘straat’ met eigen voordeur. Dementerende bewoners leven in kleine groepen, met een eigen kamer en een gedeelde huiskamer. De bewoners doen zoveel mogelijk zelf. Familieleden en vrienden spelen daarbij een belangrijke rol. Even samen koffie drinken, de was opruimen of de tuin in. Regelmatig ruiken de ‘straten’ naar versgebakken appeltaart of pruttelend draadjesvlees. ‘Buiten’, in de kooi, zit het knuffelkonijn en klinkt er rustgevende muziek.

Het Zonnelied beschikt over diverse faciliteiten, waaronder: Belevingstuin, Bioscoop, Café, Dierenweide, Fitness, Gymnastiek, Hobbyruimte, Huisdieren toegestaan (huisregels van toepassing), Huismeester, Internetcafé, Jeu de boulesbaan, Kapel en stiltecentrum, Kapsalon, Kerkdiensten, Koffiecorner, Muziekkamer, Open eettafel, Pedicure, Receptie, Recreatieruimte, Rookruimtes, Snoezelruimte, Speeltuin/speeltoestellen voor (klein)kinderen, Therapietuin, Tuin met terras, Wasserette, Winkeltje, en winkels op loopafstand.

- Kiezen voor een veilig en vertrouwd thuis dat mensen ondersteunt bij hun lichamelijk, sociaal of psychisch welzijn. Dat doen mensen die voor De Lindeboom kiezen. De Lindeboom is een lokaal begrip, de meeste mensen komen uit Ammerzoden of uit de directe omgeving. De Lindeboom heeft huiskamers voor mensen met lichte geheugenproblemen. Hier worden structuur en vastigheid geboden. Met elkaar worden huishoudelijke klusjes opgepakt zoals tafel dekken, de vaat doen of de vloer aanvegen.

"De Lindeboom ligt in het centrum van het dorp, vlakbij de Maas. Een kleine, gezellige gemeenschap, die een sterke band heeft met de omgeving. Er is uitwisseling van activiteiten. Populair zijn bijvoorbeeld de maandelijkse filmavond en de workshops koken. Steeds meer buurtbewoners nemen hieraan deel, waardoor de samenleving binnen onze muren komt. Naast de activiteiten zijn er tal van verenigingen, waarvan iedereen lid kan worden. In ’t Kumke zijn buurtbewoners ook welkom voor de warme maaltijd, via reservering. ’t Kumke is daarmee het kloppend hart van De Lindeboom. Of het voor de koffie, de ontmoeting of het praatje is, de deur staat voor iedereen open. Dat kan ook voor het koersbal, het zanguurtje of het kienen zijn. Ook zijn er computers beschikbaar met ondersteuning van een vrijwilliger."

- Welzijn: - In Ammerzoden hebben inwoners het initiatief genomen om in hun dorp een centrale ontmoetingstuin te realiseren.

Reactie toevoegen