Höfke

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

hofke_collage.jpg

Höfke, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Höfke, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

RIT-20100501-2132 Watermolen in de Geul, Mechelen.jpg

Watermolen De Bovenste Molen aan de Geul in buurtschap Höfke

Watermolen De Bovenste Molen aan de Geul in buurtschap Höfke

DK-20100501-2130 Vakwerk huizen Mechelen, Limburg.jpg

Vakwerkhuizen in buurtschap Höfke

Vakwerkhuizen in buurtschap Höfke

DK-20100501-2131 Vakwerk huizen Mechelen, Limburg.jpg

Vakwerkhuizen in buurtschap Höfke

Vakwerkhuizen in buurtschap Höfke

DK-20100501-2105 Vakwerk huizen Mechelen, Limburg.jpg

Vakwerkhuizen in buurtschap Höfke

Vakwerkhuizen in buurtschap Höfke

Höfke

Terug naar boven

Status

- Höfke is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1998 gemeente Wittem.

- De buurtschap Höfke valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Mechelen.

- De buurtschap Höfke heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Höfke / Heufke / Häöfke?

Oudere vermeldingen
1899 Höfke.

Naamsverklaring
Verkleinvorm van hof 'boerenerf, hofstede', naar een niet meer bestaande herenhoeve?(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Höfke ligt rond de gelijknamige weg en rond het kruispunt van de Schweibergerweg en Eperweg, ZW van het dorp Mechelen, aan de Geul. De buurtschap ligt verder NNO van het dorp Epen, NO van het dorp Slenaken, ZO van het dorp Gulpen en W van het dorp Vijlen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Höfke omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap heeft 7 rijksmonumenten, zijnde de Bovenste Molen, en verder allemaal 18e-eeuwse panden, namelijk het huis van vakwerk op nr. 1, boerderij 't Höfke met bakhuis op nr. 2, het huis van vakwerk en gedeeltelijk van breuksteen op nr. 3, het haakvormig vakwerkhuis met schuur op nr. 5, en het woonhuis op nr. 7.

- Höfke is (samen met buur-buurtschap Schweiberg) een beschermd buurtschapsgezicht. De buurtschap is een verzameling van 18e-eeuwse vakwerkboerderijen met bloemrijke graslanden. Een van deze hoeven is eigendom van Natuurmonumenten en is geheel gerestaureerd. Het betreft boerderij Höfke op huisnr. 2. In een inscriptie in een van de raamkozijnen is te zien dat het oudste gedeelte uit 1783 stamt. In de decennia erna groeit het uit tot de huidige omvang met drie vleugels die haaks op elkaar staan en een los bakhuis. De oudste onderdelen van de boerderij zijn uitgevoerd in vakwerk. De oorspronkelijke constructie van het vakwerk is nog goed te zien: een geraamte van balken, waarbij de tussenruimten zijn opgevuld met vlechtwerk en leem. Dit heet 'vitselwerk'. In een later stadium komt vaak opvulling met baksteen in de plaats van het vitselwerk.

- De watermolen Bovenste Molen (Eperweg 21) wordt omstreeks 1350 voor het eerst vermeld. Tot begin 18e eeuw was het een dwang- of banmolen van de Heren van Wittem. Omstreeks 1800 bestond de Bovenste Molen uit twee graanmolens, waarvan er in 1828 één is omgebouwd tot papiermolen. In 1979 is het complex aangekocht door Natuurmonumenten. Het interieur van de molen kan niet meer worden bezichtigd. Zoals de naam al suggereert, ligt er in de buurt ook een Onderste Molen.

- Het beeld Onze Lieve Vrouw van Mechelen, op een van natuursteen opgemetselde sokkel, in buurtschap 't Hofke, is opgericht uit dankbaarheid voor het feit dat Mechelen in de Tweede Wereldoorlog gespaard is gebleven.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In natuurgebied ’t Höfke, nabij de gelijknamige buurtschap, gelegen in het Geuldal, mag je vrij wandelen op de wegen en paden. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten.

- Vlak voor de molentak van de Onderste Molen begint, mondt de beek de Landeus uit in de Geul. Ten zuiden van de Landeus, van diens zijtak en het droogdal in het verlengde daarvan ligt de heuvelrug waarop de buurtschappen Schweiberg en Höfke liggen.

Reactie toevoegen