Berghem (Gulpen)

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

Berghem (Gulpen)

Terug naar boven

Status

- Berghem is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1998 gemeente Gulpen.

- De buurtschap Berghem valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Gulpen.

- De buurtschap Berghem heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Berchem.

Oudere vermeldingen
1286 kopie 1510 Berchem, 1339 Bergheym.

Naamsverklaring
Samengesteld uit berg ‘heuvel’ en heem ‘woonplaats’.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Berghem ligt rond de gelijknamige weg, Z van het dorp Gulpen, aan de Z voet van de Gulperberg, en ligt verder ZW van het dorp Wittem, WZW van het dorp Partij, NW van de dorpen Mechelen en Epen, NO van het dorp Slenaken en ONO van het dorp Reijmerstok.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Berghem 9 huizen met 47 inwoners.Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 5 huizen met ca. 15 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In Berghem stond een laathof die vanaf 1462 in het bezit was van de heren van Wittem.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bovenop de Gulperberg staan een missiekruis uit 1834 en een Mariabeeld uit 1935.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Hoedemakers Tractor Pulling Gulpen (weekend in juli, in 2020 voor de 40e keer), met op vrijdagavond als warming up het muziekfestival Pulling Beatz. Verslag van editie op de site van het evenement: "Trekker Trek 2019 zit erop. We kijken terug op een mooi weekend! Op vrijdagavond hebben we de vloer flink laten beven tijdens Pulling Beatz. Snollebollekes, Ruthless en DJ Coen hebben gezorgd voor een topfeest! Op zondag hebben we samen met 100 deelnemers een mooie wedstrijd verreden. De krachtmetingen hebben plaatsgevonden en de winnaars kunnen een jaar lang met de eer strijken!"

Reactie toevoegen