Leerbroek

Plaats
Dorp
Vijfheerenlanden
Vijfheerenlanden
Utrecht

recht_van_ter_leede_leerbroek.jpg

Het dorp Leerbroek heeft een omvangrijk buitengebied en een compacte dorpskern, met op de foto enkele monumentale panden en de kerktoren uit ca. 1500. (© Jan Dijkstra, Houten)

Het dorp Leerbroek heeft een omvangrijk buitengebied en een compacte dorpskern, met op de foto enkele monumentale panden en de kerktoren uit ca. 1500. (© Jan Dijkstra, Houten)

Leerbroek..JPG

De kerk van Leerbroek, op een donk

De kerk van Leerbroek, op een donk

Leerbroek (3).JPG

Het verhaal bij de kerk van Leerbroek

Het verhaal bij de kerk van Leerbroek

Leerbroek (2).JPG

Zeer oud huis in Leerbroek, vroeger een smederij

Zeer oud huis in Leerbroek, vroeger een smederij

leerbroek_leerbroekseweg.jpg

De Leerbroekseweg, vanuit Leerbroek richting Nieuwland en Meerkerk, is een zeer mooie weg om te wandelen of te fietsen. Heel landelijk en met veel imposante oude boerderijen. (© Jan Dijkstra, Houten)

De Leerbroekseweg, vanuit Leerbroek richting Nieuwland en Meerkerk, is een zeer mooie weg om te wandelen of te fietsen. Heel landelijk en met veel imposante oude boerderijen. (© Jan Dijkstra, Houten)

ZH gemeente Leerbroek in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Leerbroek in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Leerbroek in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Leerbroek

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door:

Terug naar boven

Wonen

Mutters Makelaardij is dé specialist in de gemeenten West Betuwe, Vijfheerenlanden, Gorinchem, Culemborg en de Alblasserwaard. Al jarenlang bewijzen wij dat we het daadwerkelijk anders doen! Kijk hier voor ons aanbod in Leerbroek. U bent van harte welkom voor een oriënterend gesprek op onze kantoren in Leerdam, Vianen en Culemborg. Met ons motto: "Waarborg tot betrokkenheid" garanderen wij het hoge serviceniveau dat u van een makelaar mag verwachten. Wij beseffen dat het verkopen of aankopen van uw woning geen alledaagse zaak is, daarom nemen wij u bij de hand en begeleiden wij u in iedere stap van het proces.

Terug naar boven

Status

- Leerbroek is een dorp in de provincie Utrecht (t/m 2018 provincie Zuid-Holland), in de streek en gemeente Vijfheerenlanden. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1985. In 1986 over naar gemeente Zederik, in 2019 over naar gemeente Vijfheerenlanden.

- Wapen van de voormalige gemeente Leerbroek.

- Onder het dorp Leerbroek valt ook de buurtschap Middelkoop, een deel van de buurtschap Weverwijk en een klein deel van de buurtschap Geer. Een klein stukje van het Recht van ter Leede in de dorpskern viel vanouds onder de gemeente Leerdam. Hoe dat zit kun je lezen onder de link.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1396 Lederbroec, 1494 Leerbrouck.

Naamsverklaring
Samenstelling van broek 'broekland, drassig groenland' (zie daarvoor verder bij Broek bij Mariahout) en Leder, de geadjectiveerde vorm van Lede 'geleide (d.w.z. gegraven) waterloop'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Leerbroek ligt NW van de stad Leerdam. De compacte dorpskern ligt in het ZO van het dorpsgebied, dat een stuk groter is, en in het N grenst aan het dorpsgebied van het dorp Hei- en Boeicop (het riviertje de Huibert vormt hier de grens), in het NO aan de Schoonrewoerdse buurtschap Overheicop, in het O aan de Leerdamse buurtschappen Hoogeind en Recht van Ter Leede, in het Z aan het Nieuwlandse gedeelte van de buurtschap Geer, in het ZW aan het dorp Nieuwland, en in het NW aan het Merwedekanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Leerbroek 81 huizen met 600 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 29/214 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Middelkoop 39/298 en Weverwijk (deels) 13/88. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.600 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2013 is aan de Kerkweg een nieuwe 'woonboerderij' gerealiseerd, genaamd Hof van Leerbroek, met 30 seniorenappartementen. Er is een huisartsenpraktijk, medicijnuitgifte, een fysiotherapeut en een zorgsteunpunt. Vanuit het zorgpunt wordt zorg op afspraak geboden, zowel aan bewoners van de locatie als aan dorpsgenoten in de omgeving. Het dienstencentrum is een mooie plek voor ontmoeting en activiteiten. Naast het feit dat zo voorzieningen behouden blijven voor het dorp, biedt het de bewoners van de locatie levendigheid en contact.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Leerbroek heeft 5 rijksmonumenten, zijnde de 17e-eeuwse boerderij op Dorpsweg 2, de dorpskerk met toren, het 19e-eeuwse woonhuis op Recht van Ter Leede 1, en de 18e-eeuwse boerderij op Recht van Ter Leede 2-4.

- Leerbroek heeft 5 gemeentelijke monumenten, zijnde de 18e-eeuwse boerderij op Dorpsweg 3, de 19e-eeuwse school op Dorpsweg 4-6, de boerderij uit 1906 op Middelkoop 15, de boerderij uit 1906 op Weverwijk 7-8 en de 19e-eeuwse boerderij op Weverwijk 18.

- De voorheen Hervormde kerk van Leerbroek is een eenbeukige, recht gesloten kerk met consistoriekamer. Het laat-gotische schip met natuurstenen hoekblokken is in de eerste helft van de 16e eeuw tot stand gekomen. Het oude koor heeft men vermoedelijk in de 18e eeuw afgebroken. Bij een brand in 1935 zijn slechts de muren van de kerk gespaard gebleven. Het herstel heeft in 1936 plaatsgevonden, onder leiding van architect A. van Essen, die ook de consistorie heeft ontworpen. In 2011 is de galerij vergroot, waardoor de kerk nu 585 zitplaatsen heeft.

In 2006 is een overgroot deel van de leden van de Hervormde Gemeente overgegaan naar de Hersteld Hervormde Gemeente (HHG) Leerbroek. Om die reden is vrijwel het gehele geldelijk vermogen overgedragen aan de hersteld hervormden. De kerk, de oude begraafplaats en de pastorie zijn voor een symbolisch bedrag van 1 euro per jaar voor 50 jaar aan de hersteld hervormden in erfpacht gegeven. De resterenden van de Hervormde Gemeente zijn te klein in omvang voor een zelfstandig gemeenteleven. Zij zijn daarom sindsdien aangewezen op de buurdorpen. De leden van die gemeente behouden wel de mogelijkheid het kerkgebouw te blijven gebruiken voor rouw- en trouwdiensten.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- "Verbinding en contact is waar elk mens behoefte aan heeft. Wil je graag in contact komen met dorpsgenoten, ervaringen met elkaar uitwisselen, elkaar ontmoeten van mens tot mens? Stichting SamenDoen biedt verschillende ontmoetingsplaatsen in de diverse kernen van de gemeente. Bij Dorpshuis De Schakel in Leerbroek kunnen senioren iedere 3e dinsdag van de maand terecht voor een gezamenlijke maaltijd met dorpsgenoten tijdens de Open Eettafel. Kosten 7,50 euro. Meer informatie kun je verkrijgen bij mevr. De Kok, tel. 0345-599105.

- Oranjevereniging Trouw aan Oranje zet zich in voor samenhorigheid en leefbaarheid in Leerbroek, door activiteiten te organiseren zoals Koningsdag, intocht van Sinterklaas, draaiavonden en andere activiteiten voor jong en ouder. Goede ideeën zijn altijd welkom, evenals nieuwe bestuursleden en vrijwilligers om te helpen zoals bijvoorbeeld op Koningsdag.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Een mooi wandelrondje is vanuit de dorpskern van Leerbroek tegen de klok in over de Leerbroekseweg, linksaf Lange Schenkel (die uitkomt in Nieuwland), en daar linksaf (op de kaart gezien rechtsaf) over de Geer.

- Het Spetterbad in Leerbroek is een openluchtzwembad dat ieder jaar van medio mei tot eind augustus, bij mooi weer, geopend is (en mits er oppas en EHBO aanwezig is). In 2008 is het badhuis geheel vernieuwd en is er ook een nieuw peuterbad geplaatst. Het zwembad is alleen toegankelijk voor kinderen t/m 14 jaar. Openingstijden: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 15.00-17.00 uur, woensdag en zaterdag van 13.00-17.00 uur, tijdens schoolvakanties van 13.00-17.00 uur. Avondopenstelling bij mooi weer. "Ons zwembad heeft voor de allerkleinsten een leuk peuterbad van 22 cm. Het peuterbad beschikt over een glijbaan en spuitbal met langs de kant een tweetal wiptoestellen. Voor de grotere kinderen hebben we een diep bad van 50 cm oplopend tot 113 cm. In de zomervakantie en avonden mogen ouders ook het zwembad in. Het diepe bad heeft eveneens een glijbaan en de kinderen mogen gebruik maken van een tweetal grote drijfmatten. Ons zwembad heeft een ruime ligweide, deze is uitermate geschikt om even rustig te liggen. Voetballen of het gebruik van muziek is hier niet toegestaan. In ons winkeltje kun je terecht voor een bakje koffie of thee, frisdrank, ijsjes, snoep of een zakje chips. "Zo leuk, voor de kinderen t/m 14 jaar! Waar vind je nog een leuk buitenbad dat geheel op vrijwilligers draait, en waar er nog snoep en ijsjes gekocht kan worden voor een leuk prijsje? Wij zijn er trots op!", aldus een recensie van een van de ouders op de Facebookpagina van het zwembad.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Er wordt 'vernieuwbouw' gerealiseerd voor dorpshuis De Schakel (met gymzaal). Dat zou ca. 1,5 miljoen euro gaan kosten, aldus de gemeente Zederik anno oktober 2017. Bijzonder is dat de Hersteld Hervormde Gemeente Leerbroek er haar kerkelijk centrum tegenaan bouwt. Begin 2019 zijn de plannen uitgesteld, omdat de kosten 1,7 miljoen euro hoger bleken uit te vallen dan aanvankelijk geschat. Een verdubbeling dus. "Die bedragen waren gebaseerd op grove ramingen. Nu we gedetailleerder kijken, blijkt dat het beduidend duurder uitpakt", aldus gemeentevoorlichter Marieke Kuysters. Bovendien zijn in de tussentijd de prijzen van de materialen fors gestegen. "Daarom gaan we het bestaande gebouw niet slopen voor we een goed plan hebben." Anno voorjaar 2019 werkte de gemeente aan een herzien plan. In juni 2019 besluit de gemeenteraad toch akkoord te gaan met het duurder uitgevallen plan. Hoewe de partijen er wel mee 'in hun maag zaten, benadrukten ze ook het belang van een ontmoetingsruimte voor kleinere kernen binnen de gemeente Vijfheerenlanden. Ook wees onder meer D66 op het voordeel van de gymzaal die in het dorpshuis komt. Raadslid Jaap Breur: "Wij staan voor de kwaliteit van onderwijs. Door akkoord te gaan met dit voorstel hoeven de leerlingen van de Eben-Haëzerschool niet meer naar een gymzaal verderop te worden vervoerd, wat onderwijstijd oplevert." Bovendien vond men dat men nog langer uitstel om een alternatief plan te bedenken het dorp niet kon aandoen. In oktober 2019 is begonnen met de sloop. Men verwacht dat het dorpshuis medio maart 2020 gereedkomt.

- Onderwijs: - "De drie V's van de Eben-Haëzerschool in Leerbroek: Vertrouwd. U vertrouwt uw kind(eren) aan ons toe. Bij alle activiteiten in de school zijn er herkenbare elementen van thuis. De Eben-Haezerschool wil in het bijzonder de christelijke opvoeding ondersteunen. Leerkrachten kennen de kinderen. Uw kinderen worden gezien. We onderwijzen de kinderen uit de Bijbel, Gods Woord. Het Christelijk geloof wordt vertaald naar het dagelijkse leven. Dit is kenmerkend voor onze school. Veilig. In onze school willen we dat alle kinderen weten dat ze welkom zijn. Zodat ze in alle rust veilig kunnen spelen en leren. We zorgen voor een veilige schoolomgeving en leren kinderen hoe ze voor elkaar kunnen zorgen. Deze veiligheid is basis en voorwaarde om kennis over te kunnen dragen. Tegelijk dragen we zorg voor de fysieke veiligheid van onze leerlingen. Tijdens de pauze krijgt deze vorm van veiligheid aandacht in de vorm van pleinwacht. En tijdens de verkeerslessen en de gesprekken over de route van en naar school. Verrijkend. Ons onderwijs legt de basis zodat kinderen verantwoordelijkheid kunnen leren dragen op weg naar de volwassenheid. Binnen de vertrouwde en veilige schoolomgeving leren we kinderen vaardigheden aan en rusten leerlingen zodanig toe, dat ze zich kunnen ontwikkelen tot personen die hun talenten goed gebruiken om zo God en hun naaste dienen. We werken aan verrijking door elke leerling passend onderwijs te bieden. We houden rekening met verschillen tussen leerlingen. Daarnaast vinden we het van groot belang dat alle leerlingen een op een vooraf bepaald niveau basiskennis verwerven op onze school. Ons onderwijs is op beide doelstellingen gericht: we gaan voor kwaliteit en voor diversiteit."

- Sport: - Tennisclub Leerbroek (TCL) is opgericht in 1979. De vereniging beschikt over een eigen tennispark met twee verlichte kunstgrasbanen en een clubgebouw (adres: Leerbroekseweg 5c). "Als lid van TCL is het mogelijk in teamverband wedstrijden te spelen in de KNLTB voorjaarscompetitie. De voorjaarscompetitie vindt plaats in de maanden april, mei en (begin) juni, en omvat zeven wedstrijddagen. Daarnaast is er de mogelijkheid voor jeugdleden om aan de alternatieve regiocompetitie deel te nemen op woensdagmiddag of vrijdagavond. De wintercompetitie is bedoeld voor alle leden van twaalf jaar en ouder, ongeacht niveau. Bij de indeling van de partijen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het niveau van de spelers. Je schrijft je als individuele speler in en per wedstrijd worden koppels samengesteld zodat de wedstrijden gelijkwaardig en voor iedereen voldoende uitdagend zijn. De wedstrijden worden gespeeld op donderdagavond en duren een uur. Als lid van de KNLTB kunnen alle TCL-leden ook inschrijven op alle toernooien die onder toezicht van de Bond worden georganiseerd. In ons clubgebouw hangen posters van toernooien van verenigingen in de directe en wijde omtrek. Ook onze vereniging organiseert jaarlijks een Open Dubbel Toernooi, waar vele spelers uit de omtrek aan meedoen. Voor de Jeugd wordt eveneens een apart open toernooi georganiseerd."

- Veiligheid: - Buurtpreventie Leerbroek.

Reactie toevoegen