Lienden

Plaats
Dorp
Buren
Betuwe
Gelderland

lienden.jpg

Daar hebben we Lienden al

Daar hebben we Lienden al

lienden_collage.jpg

Lienden, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Lienden, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

lienden_2.jpg

Lienden

Lienden

lienden_3.jpg

Lienden

Lienden

lienden_4.jpg

Lienden

Lienden

lienden_5.jpg

Lienden

Lienden

gemeente_lienden_kadastraal_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Lienden anno ca. 1870, kaart J. Kuijper, exclusief de begin 19e eeuw opgeheven gemeente Ingen en Ommeren

Gemeente Lienden anno ca. 1870, kaart J. Kuijper, exclusief de begin 19e eeuw opgeheven gemeente Ingen en Ommeren

gemeente_ingen_kadastraal_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gezien deze kaart is er, vermoedelijk van 1812-1817, sprake geweest van een gemeente Ingen en Ommeren. In onze bronnen kunnen wij daarover echter niets vinden. Wie weet hier meer van?

Gezien deze kaart is er, vermoedelijk van 1812-1817, sprake geweest van een gemeente Ingen en Ommeren. In onze bronnen kunnen wij daarover echter niets vinden. Wie weet hier meer van?

Lienden

Terug naar boven

Status

- Lienden is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Buren. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1998.

- In 1811 wordt Lienden een zelfstandige gemeente. Deze gemeente omvat het gelijknamige dorp plus de kernen Aalst, De Mars, Kesteren, Lede en Oudewaard, Ommeren en Meerten. In 1818 is er een herindeling, waarbij Kesteren en Lede en Oudewaard van deze gemeente worden afgescheiden tot zelfstandige gemeenten, en de gemeente 'Ingen en Ommeren', dan wel 'Ommeren en Ingen' (beide namen worden gebruikt op de elders op deze pagina afgebeelde Kuijperkaarten) wordt toegevoegd.

- Wapen van de voormalige gemeente Lienden.

- Onder het dorp Lienden vallen ook de buurtschappen Aalst, Bontemorgen, De Mars, Hoogmeien, Leutes, Meertenwei. In totaal zijn dit 6 buurtschappen. De vroegere buurtschap Meerten is de afgelopen jaren 'onder de voet gelopen' door een bedrijventerrein en de nieuwbouwwijk Nieuw-Meerten (hier vind je een verslag van archeologisch onderzoek dat in het gebied Nieuw-Meerten is verricht). - Geschiedenis van Meerten (zo nodig even scrollen op de pagina tot je bij het hoofdstuk Meerten bent, of zoeken met ctrl-F).

- ZW van het dorp, in het Z grenzend aan de A15, ligt het van oorsprong recreatiepark Lingemeer, dat in 2010 officieel een woonwijk van Lienden is geworden. Lingemeer heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden). Een klein deel van de wijk Lingemeer valt onder het dorp Echteld (het betreft een deel van de Betuwe Singel en een deel van de Echteldse Singel) en ligt voor dat deel in de gemeente Neder-Betuwe (t/m 2001 gemeente Echteld).

Terug naar boven

Naam

Naam komt vaker voor
Er is ook nog een plaatsje Lienden als buurtschap bij Elst GL en eentje als buurtschap bij Batenburg.

Terug naar boven

Ligging

Lienden ligt NO van Tiel, NW van Kesteren.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Lienden 398 huizen met 3.042 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 115/829 (= huizen/inwoners), de dorpen Ommeren 50/413 en Ingen 122/886, en de buutschappen De Mars 25/219, Aalst 22/205 en Meerten 64/490. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.200 huizen met ca. 5.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Lienden tot begin 19e eeuw.

Verhuizen
Verhuizen (dat o.a. ook nog de spellingen Vernehuizen en Veerhuysen heeft gehad) was een dorpje en kerspel, gelegen tussen Lienden en Ingen. Er staat niet veel van op schrift, maar aangenomen wordt dat Verhuizen voor 1600 nog een bescheiden kerspel was. Of het bij een dijkdoorbraak is weggespoeld, of dat het tijdens een opstand is geplunderd en gebrandschat, is onduidelijk. Er bestaat een pentekening van de Duitse tekenaar Meisner die de ruïnes van het kerspel (kasteel en kapel restant) laat zien uit het midden van de 17e eeuw. Het is dan gelegen even westelijk van het raakpunt van de Marsdijk en de Rijnbandijk. Ter plaatse ligt de Verhuizensestraat in de richting Ingen en aan de rivierzijde is nog de dubbele afweg naar het voormalige Verhuizense veer.

Een legende verhaalt dat bij dit dorp ooit het kasteel Aspermont heeft gestaan, dit zou het stamhuis zijn geweest van de welbekende adellijke familie Van Lijnden (Lynden). Bron van dit verhaal is de Antwerpse priester Butkens. Aan het waarheidsgehalte hiervan wordt getwijfeld. De Klokkenwaay (doorbraakkolk) is het restant van een (16e-eeuwse?) dijkdoorbraak, waarbij het kasteel door het watergeweld is opgeslokt. (bron: Heemkundige Kring Kesteren en Omstreken) - Nadere informatie over de geschiedenis van Verhuizen (even scrollen op de pagina tot je bij het deel over Verhuizen bent). Nadere informatie over de geschiedenis van Verhuizen II.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Over ca. 20 jaar zal het Lingelandschap tussen De Beldert en Lingemeer in Lienden een Friese uitstraling krijgen. Er komen twee grote meren (33 en 36 hectare) met stranden en aanlegsteigers. Tussen die nieuwe meren staat een klein dorpje gepland van ruim 100 woningen. Het Plan Lingemeren komt uit de koker van zandwinningsbedrijf Dekker Van de Kamp uit Oosterhout, die er zand en grind gaat winnen. Het nieuwe project sluit aan op de zandwinning in Lingemeer, die medio 2012 is gestopt. De twee nieuwe plassen krijgen geen verbinding met de Beldert. Dat is het resulaat van een onderzoek dat in het kader van de milieu effectrapportage is uitgevoerd. Een dergelijke verbinding zou ten koste gaan van de waterkwaliteit. Daardoor is ook de verbinding met het Amsterdam-Rijnkanaal van de baan. Plan Lingemeren is een project tussen het bestaande Lingemeer en de Beldert. Ontgronder Van de Kamp gaat daar de komende 20 jaar zand winnen. Daarbij ontstaan 2 nieuwe plassen met een totale oppervlakte van circa 90 hectare. Doelstelling is om de zandwinning te koppelen aan natuurontwikkeling, recreatie, waterberging en wonen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lienden heeft 13 rijksmonumenten.

- Lienden heeft 28 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Marsch ligt in buurtschap De Mars en wordt daarom aldaar beschreven.

- Molen De Zwaan te Lienden (Molenstraat 5-7) is een in 1644 gebouwde molen ter vervanging van de in 1643 omgewaaide standerdmolen, die er al in 1530 stond. Sommigen beschouwen de molen als een torenmolen, maar anderen vinden het geen torenmolen, omdat de molen aan de bovenkant smaller is en het oorspronkelijk een buitenkruier is geweest. De molen is voor een belangrijk deel nagebouwd van de molen te Hazerswoude en staat op een 2,80 m hoge terp. Bij de bouw is zo veel mogelijk gebruikgemaakt van het hout van de omgewaaide standerdmolen. De romp van de molen is iets conisch gebouwd. Aan de onderzijde is de doorsnee 6,30 m en aan de bovenzijde 5,80 m. De molen is al vanaf 1879 in bezit van molenaarsfamilie Van Ham, inmiddels de 6e generatie.

- De romp van korenmolen De Hoop (Voorstraat 46) is het restant van deze gemetselde ronde stellingmolen uit 1864.

- Een van de gemeentelijke monumenten van Lienden is het voormalig waterpompstation, gelegen ZW van de dorpskern op Vogelenzangseweg 50. In 2020 is het door waterbedrijf Vitens te koop aangeboden. Makelaar Redres beschreef het object als volgt: "Tot 2005 was dit station in gebruik van Vitens. Dit unieke en historische object is gelegen op een op een royaal, geheel door watergangen omringd bosperceel van ruim 15.000 m2. Dit voormalig waterpompstation genaamd ‘Baron Mr. W.F.F. van Verschuer' omvat een dienstwoning (die separaat te koop is), het pompstation en verschillende kelders en bassins. Het object is bereikbaar via een eigen brug. Het geheel wordt gekenmerkt door de typische jaren vijftig-bouw uit de vorige eeuw met kenmerkende details. Het geheel staat volledig vrij langs de doorgaande weg en biedt volledige privacy en fantastisch uitzicht over de omringende landerijen. De huidige eigenaar heeft de casco renovatie bijna voltooid en ook de vloeren zijn inmiddels gestort. De toekomstige koper krijgt een prachtige basis met een mooi plan waarvan de ruwbouw grotendeels is gerealiseerd.

Interieurarchitect Roelfien Vos heeft voor het voormalige waterpompstation van Lienden een bijzonder ontwerp gemaakt. De uitdaging van dit prachtige pand was het behoud van het industriële karakter met een vertaling naar wonen met hedendaagse luxe en comfort. Volledig privé gebruik en gebruik voor de combinatie wonen/werken zijn mogelijk. Het complex is een klassiek jaren vijftig voorbeeld van een utilitair gebouw en beeldbepalend aan de Vogelenzangseweg. Het pompstation heeft een inhoud van ruim 3.200 m3 en een woonoppervlakte van 1.450 m2. Opleveringsniveau. Het ontwerp is beschikbaar, de wijze van afwerking kan naar eigen inzicht worden gekozen. Ook is het mogelijk het plan samen met Roelfien verder uit te werken en af te ronden. Indeling. Het ontwerp voor het pompstation, naar de hand van Roelfien Vos, is opgedeeld in verschillende leefverdiepingen: een woon- werkniveau, een living, slaapvertrekken en kelder. Maar het object kan uiteraard ook een andere invulling krijgen. Woon-/werkniveau. Ruime entree welke grenst aan de lounge en het kantoor. De ruime lounge is voorzien van een doorkijkhaard, bar en spectaculair: een aangrenzend indoor zwembad. Deze is gesitueerd in het oude waterbassin. Het kantoor met bar en spreek-/vergaderruimte is deels voorzien van een glazen vloer die zicht geeft op de fitnessruimte.

Living. De luxe keuken met eetkamer vormen het hart van de woonvilla. Vanuit het terras als ook de living is de keuken eenvoudig bereikbaar en in het zicht. Niveau 2 kenmerkt zich door de grote open ruimte en de functies die hier zijn gecombineerd. Kortom een prachtige familieruimte. Op deze verdieping bevindt zich tevens de mastersuite met luxe badkamer. Vanuit het bad heb je een panoramische uitkijk over de natuur. Via de trap bereik je het slaapvertrek van de mastersuite. Slaapvertrekken. Op niveau 2 zijn twee gastenkamers gesitueerd, beide voorzien van badkamer en sanitair. Daarnaast is via de dressing, van de mastersuite op niveau 1, de masterbedroom te bereiken. Deze staat in open verbinding met de dressing door middel van een vide. Deels voorzien van een glazen vloer die zicht geeft op de badkamer die deel uitmaakt van de mastersuite. Kelder. Kelderniveau met een volledige wellnessruimte voorzien van sauna, douche en fitnessruimte. Een glazen plafond in de fitnessruimte geeft daglicht en zicht op de bovengelegen kantoorruimte. Ruime bioscoop/entertaiment ruimte. Directe toegang tot de wijnkelder en bibliotheek. Dienstwoning. De dienstwoning op huisnr. 52 wordt separaat verkocht, met circa 1.500 m2 perceel." De vraagprijs voor het object, exclusief de dienstwoning, was 725.000 euro.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sinterklaasintocht.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In 2013 is een nieuw fiets- en voetveer Rhenen - Lienden v.v. in de vaart gekomen. Het veer vaart in de zomermaanden dagelijks tussen 10 en 18 uur. - Zie hier het vaarschema e.d.

Terug naar boven

Beeld

- Oude en recente foto's e.d. van Lienden op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - De Fruitbode is een magazine dat 1x in de 2 maanden verschijnt voor en door inwoners van Lienden, Ingen en Ommeren. Via de link zijn ze ook online te lezen (ook oudere nummers). Actualiteiten over deze dorpen vind je ook op de Facebookpagina van De Fruitbode.

- Belangenorganisatie: - Leefbaar Lienden zet zich in voor de leefbaarheid van alle inwoners van het dorp. Bij het verbeteren van de leefbaarheid zijn inwoners, verenigingen, ondernemers, de gemeente en maatschappelijke organisaties betrokken. Samen maken ze zich sterk voor een vitaal en leefbaar dorp.

- Kulturhus: - Het monumentale deel van het voormalige gemeentehuis van Lienden is in 2012 gesloopt. Reden voor de sloop was dat het gebouw flink was aangetast door huiszwam, een agressieve schimmelsoort. Daardoor was de kans op scheurvorming en het afglijden van de gevel erg groot. De huiszwam is zó agressief dat alleen bestrijding van de schimmel niet voldoende is. De kans is groot dat de schimmel daarna weer terugkomt. Het monumentale deel van het voormalige gemeentehuis is beeldbepalend voor het dorp. Daarom is het pand in 2013 herbouwd. De oude gevel is met nieuw materiaal nagebouwd. Ook de rest van het gebouw is met respect voor de oorspronkelijke vormgeving en details herbouwd. Het voormalige gemeentehuis is herbestemd tot Kulturhus, een multifunctioneel ontmoetingscentrum voor het dorp.

Verder zijn er ook nog de volgende organisaties gevestigd: Syndion (kleinschalig beschermd wonen en opvang mensen met beperkingen), Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk Werk Rivierenland (STMR) biedt er een woonplek voor 32 mensen met dementie, SKLM (kinderdagopvang), Stichting Welzijn Buren, kinderoefentherapie en logopedie. Linda van Rooijen, projectleider Maatschappelijk Ondernemen van de SWB stelde bij het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst: "Het is fantastisch dat je zoveel disciplines in één gebouw hebt: zorg, wonen, welzijn en therapie. Het is ook mooi te zien dat de instanties elkaar inspireren, er is veel synergie. Ook voor ons is dit een mooi project. We krijgen daarvoor ook Europese subsidie en ook de provincie juicht dit soort plannen van harte toe. En Lienden heeft hiermee het eerste Kulturhus in de gemeente Buren." De in 2017 opgerichte Stichting Vrienden van het Kulturhus organiseert door het jaar heen diverse activiteiten voor de bewoners.

- Lezen: - "Met de opening van Bibliotheek Lienden in 2014 is een langlopende wens van de gemeente in vervulling gegaan: een vaste bibliotheekvestiging binnen de gemeente Buren. Deze vestiging is bedoeld voor alle inwoners van het dorp, maar ook inwoners van andere kernen binnen de gemeente Buren zijn natuurlijk welkom. En zelfs inwoners uit buurgemeenten hebben we als lid mogen inschrijven. De collectie omvat ruim 9.000 boeken, waarvan ongeveer de helft voor de jeugd en de helft voor volwassenen. Leden kunnen boeken reserveren uit de hele collectie van Karmac Bibliotheek, die inmiddels meer dan 125.000 boeken omvat."

- Muziek: - Muziekvereniging Amicitia is opgericht in 1904.

- De kern van de in 2011 opgerichte Blaaskapel Amicitia bestaat uit muzikanten van Muziekvereniging Amicitia, aangevuld met muzikanten die graag in een leuke blaaskapel / dweilorkest spelen. Ze repeteren de even weken op zaterdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur in het clubgebouw van de muziekvereniging (Papenstraat 4). Kom gerust eens kijken en luisteren of meespelen op een van de repetitiemiddagen.

- Sport: - Voetbalvereniging FC Lienden is opgericht in 1930. Men vreest anno 2019 voor de toekomst van de FC: trainer Hans van de Haar stopt na afloop van seizoen 2019-2020 als trainer van het 1e, en de bestuursleden van Stichting Ondersteuning en van de businessclub stoppen per 30 juni 2020 met de sponsoring en werkzaamheden voor de club.

- Tennisclub.

- Zorg: - Zorgboerderij de Pluimshoeve / Speel-leer en logeerboerderij.

- "Op Zorgboerderij Hoog-Broek genieten gasten onbekommerd van hun dagelijkse bezigheden. Door samen te werken met diverse medische disciplines kunnen we daar waar nodig elke vorm van zorg bieden. Gasten mogen en kunnen bij ons zijn wie ze zijn. Met hun talenten maar ook met hun beperkingen. Dat doen we vanuit het diepe geloof dat Jezus Christus ons leidt en iedereen even lief heeft. Hoog-Broek is idyllisch gelegen in het Betuwse Lienden. Onze gasten kunnen hier dieren verzorgen, de moestuin bijhouden, dagjesmensen ontvangen en andere dagelijkse klusjes doen. De volgende doelgroepen volgen op Hoog-Broek dagbesteding: mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, mensen met psychiatrische problemen, mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), mensen met autisme of een aanverwante stoornis, dementerende ouderen en ouderen die in een sociaal element verkeren."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Lienden oud.

Reactie toevoegen