Paarlo

Plaats
Buurtschap
Roerdalen
Roerstreek
Limburg

Paarlo

Terug naar boven

Status

- Paarlo is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Roerstreek, gemeente Roerdalen. T/m 1990 gemeente Sint Odiliënberg. In 1991 over naar gemeente Ambt Montfort, in 2007 over naar gemeente Roerdalen.

- De buurtschap Paarlo valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Sint Odiliënberg.

- De buurtschap heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Paalder, Paolder.

Oudere vermeldingen
Pairdelo, Pairdelair (beide aldus (1)), 1835 Paerlo, 1840(2) Paarlo.

Naamsverklaring
Mogelijk een samenstelling van paard 'rij- en trekdier' en lo 'bos' of laar 'bosweide, intensief benut bos'.(3)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Paarlo ligt ZO van het dorp Melick en O van het dorp Sint Odiliënberg, Z van de rivier de Roer, rond de t-splitsing Paarloweg / Paalderweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Paarlo 12 huizen met 101 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Tijdens de vlakke en rustige Rondwandeling Posterholt (13 km) wandel je over veldwegen en bospaden naar Paarlo, midden in het mooie Roerdal. Je passeert een mooie vijver, akkers, weilanden, kleine bossen en oude boerderijen. Neem zelf proviand mee, onderweg staan voldoende zitbanken.

- Videoreportage van L1 / Óngerwaeg met rentmeester Frederik Nijpjes over zijn landgoed Klein Paarlo. Het landgoed is in de late middeleeuwen afgesplitst van Groot Paarlo, een van de grote hoven die kenmerkend zijn voor de Roervallei. De naam van het landgoed wordt voor het eerst vermeld in 1515. - Op het landgoed staat een mammoetboom (Sequoiadendron giganteum).

Reactie toevoegen