Anerveen

Plaats
Buurtschap
Hardenberg
Salland
Overijssel

anerveen_biogas_installatie_1_kopie.jpg

Tekening met uitleg van de in 2008 in Anerveen gerealiseerde biovergistingsinstallatie, ontworpen en gebouwd door de firma BBE Biogas. (© www.bbebiogas.nl)

Tekening met uitleg van de in 2008 in Anerveen gerealiseerde biovergistingsinstallatie, ontworpen en gebouwd door de firma BBE Biogas. (© www.bbebiogas.nl)

anerveen_biogas_installatie_2_kopie.jpg

Tweede afbeelding met uitleg van de in 2008 in Anerveen gerealiseerde biovergistingsinstallatie, ontworpen en gebouwd door de firma BBE Biogas. (© www.bbebiogas.nl)

Tweede afbeelding met uitleg van de in 2008 in Anerveen gerealiseerde biovergistingsinstallatie, ontworpen en gebouwd door de firma BBE Biogas. (© www.bbebiogas.nl)

Anerveen

Terug naar boven

Status

- Anerveen is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 2000 gemeente Gramsbergen.

- De buurtschap Anerveen heeft, in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen in ons land, een eigen postcode (7788) en plaatsnaam in het postcodeboek en is in die zin dus een 'formele woonplaats'.

- De buurtschap Anerveen ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Anerveen ligt rond onder andere de wegen Anerveenseweg, Kiefte-Haarweg, Aner Haarweg, Verbindingsweg en Slagenweg en N van de stad Gramsbergen en de buurtschap Ane, NO van de stad Hardenberg, ONO van het dorp Lutten, O van het dorp Slagharen, ZO van het dorp De Krim, Z van het dorp Dalerpeel, ZW van het dorp Steenwijksmoer en de stad Coevorden en WNW van de plaats Laar in Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Anerveen 37 huizen met 222 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 160 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Bewoningsgeschiedenis van - bestaande en verdwenen - oude huisplaatsen in Anerveen, in tekst en beeld.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De biovergistingsinstallatie aan de Slagenweg 5 in Anerveen is in 2008 in werking getreden. De installatie heeft een capaciteit van 25.000 ton te verwerken biomassa per jaar. De centrale levert een vermogen van 2,1 mWe. Dit is voldoende voor zo'n 5.000 woningen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Anerveen heeft 2 gemeentelijke monumenten, zijnde de hallehuisboerderijen op Verbindingsweg 4 en 6.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Schuurfeest De Schans, ook bekend als Schansfeest (op een zaterdag begin maart).

- Paasvuur (tweede paasdag).

- De Gramsberger Classic TT is jaarlijks op de zaterdag in juni voor de TT in Assen, op het circuit van Anerveen. Het evenement wordt georganiseerd door Eveno Racing Gramsbergen, dat in 1997 is opgericht om Evert Noteboom, destijds net gestart in de brommerrace, financieel te ondersteunen. De brommerrace werd een motorrace, in de vorm van een 4-jarig contract bij het team START Nieuwleusen, dat uitkomt in de Supersport 600. Was voor de brommerrace al geld nodig, een Supersport seizoen kost aanzienlijk meer en daarbij komt het doel van Eveno Racing in zicht: het zoeken naar financiële middelen d.m.v. het benaderen van sponsoren, het organiseren van evenementen etc.

Tegenwoordig ondersteunt Evento Racing jaarlijks 1 of 2 jonge talentvolle coureurs. Hiertoe organiseert Eveno Racing o.a. de jaarlijkse Gramsberger Classic TT, een fantastisch evenement op een omloop in Anerveen, waar jaarlijks motorhelden van weleer met een classic racer demonstratieraces verzorgen. Het geluid, de geur van raceolie, de snelheid en de sfeer maken dit evenement tot een echte publiekstrekker. Tijdens deze races komen verschillende klasses aan de start, zoals 50 cc, 125 cc, 250 cc, 350 cc, 500cc, zijspannen, en een echte oldtimerklasse. Alle deelnemende motoren zijn van het bouwjaar 1972 of ouder. Hierbij gaat het er niet om wie het eerst de finish passeert, maar wie de meest constante rondetijden rijdt.

- Op een zaterdag half oktober is er van 9-16 uur in Anerveen een indoor Rommelmarkt op Schansweg 26. Er is van alles te koop; mooie kasten, salontafels, stoelen, kinderspeelgoed, kleding, bankstellen, decoratie etc. Een deel van de opbrengst schenken zij aan een goed doel in de gemeente Hardenberg.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In december 2016 is tussen ca. 200 zwanen (merendeels grote wilde zwanen, wat knobbelzwanen en een paar kleine wilde zwanen, een in deze contreien eveneens niet vaak voorkomende vogel) een kraanvogel gespot in Anerveen (onder de link vind je een filmpje ervan, door Gait Kleefman). De melding trok veel vogelaars naar de buurtschap, omdat een kraanvogel hier niet vaak voorkomt. Vogelaar Johan Poffers uit Hardenberg, die er ook is wezen kijken, vermoedt dat het dier een trekkende groep is kwijtgeraakt. "Hij trekt nu op met allerlei soorten zwanen, foerageert hier op het weiland en brengt de nacht door in de even verderop gelegen vloeivelden." Het gaat om een in 2016 geboren vogel. "Het dier is niet geringd waardoor we niet kunnen nagaan waar het vandaan komt. Het kan zijn van een richting Spanje trekkende groep uit Scandinavië, maar het is ook heel goed mogelijk dat het dier afkomstig is uit het Fochteloërveen bij het Friese Fochteloo, of uit de Engbertsdijksvenen bij het OVerijsselse Kloosterhaar." (bron en voor nadere informatie: zie de reportage in de Stentor d.d. 19-12-2016)

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Op de voormalige deel van Zorgboerderij De Eikenzoom (van zorginstelling 's Heeren Loo) in Anerveen is plaats voor 7 bewoners, die allemaal een eigen zit-/slaapkamer en badkamer hebben. Verder is er een gemeenschappelijke woonkamer, een hobbyruimte en een keuken. Buiten is een eigen tuin, terras en berging. Wie mag er bij hen komen wonen?: Iedere jongere die de wil en het vermogen heeft om te leren en die zichzelf verder wil ontwikkelen. Verder bieden ze ook een zinvolle dagbesteding aan jongeren met een PGB of Zorg-in-natura (ZIN). In een gezellige en ontspannen sfeer is er werk voor 4 tot 6 jongeren. Er zijn vakmensen en vrijwilligers aanwezig om te helpen bij het leren van nieuwe dingen en bij het doen van je werk. Ten behoeve van de werkvoorziening zijn er allerlei activiteiten ontwikkeld. Er is een kwekerij voor groenten en planten, er is een werkplaats voor het maken van gebruiksvoorwerpen, een minicamping, en verder lopen er nog allerlei dieren rond de boerderij, die ook verzorging nodig hebben.

- En dan is er in Anerveen ook nog Zorgboerderij De Melkgeit, die de zorg voor mensen combineert met de zorg voor 500 melkgeiten. Het doel is het gezin te ontlasten en de jongeren ondanks hun beperkingen de kans te geven ze zoveel als het kan te benutten. Meehelpen en meebeleven op de boerderij stelt een 'hulpboer' in staat een zinvolle bijdrage te leveren. Het gaat bijvoorbeeld om het samen verzorgen van de geiten, wat betekent stro strooien, geiten voeren, melkstal uitvegen, geiten verplaatsen en de jonge geitenlammetjes de fles geven.

Verdere activiteiten kunnen zijn: trampoline springen, met de skelters rondrijden, paard rijden, binnen spelletjes spelen, karaoke zingen en ook af en toe huishoudelijke klusjes, om een normale gezinssituatie zoveel mogelijk na te bootsen. En er zijn altijd verschillende klusjes op en rond de boerderij. Er is ook een caviadorp op hoogte. In het caviadorp lopen konijnen en cavia's. Dit is een prikkelarme ruimte waar de diertjes verzorgd kunnen worden en waar heerlijk geknuffeld kan worden. Rust, ruimte, buitenlucht, contact met dier en mens, het gevoel van geborgenheid en sociaal en respectvol met elkaar omgaan zijn ook belangrijke factoren. De zorgboerderij biedt dagopvang, logeeropvang en ook inwonen is mogelijk.

Reactie toevoegen