Bazeldijk

Plaats
Buurtschap
Molenlanden Vijfheerenlanden
Alblasserwaard
UtrechtZuid-Holland

bazeldijk_collage.jpg

Bazeldijk, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Bazeldijk, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Bazeldijk (2).JPG

Buurtschap Bazeldijk, bij Meerkerk in de Alblasserwaard

Buurtschap Bazeldijk, bij Meerkerk in de Alblasserwaard

Bazeldijk.JPG

De buurtschap Bazeldijk is nauw verbonden met het Merwedekanaal

De buurtschap Bazeldijk is nauw verbonden met het Merwedekanaal

Bazeldijk (3).JPG

 Even is het rustig op de anders zo drukke Bazeldijk

Even is het rustig op de anders zo drukke Bazeldijk

Bazeldijk (4).JPG

Het Merwedekanaal bij buurtschap Bazeldijk

Het Merwedekanaal bij buurtschap Bazeldijk

Bazeldijk..JPG

De oude, al in 1277 aangelegde Bazeldijk

De oude, al in 1277 aangelegde Bazeldijk

Bazeldijk

Terug naar boven

Status

- Bazeldijk is een buurtschap in deels de provincie Zuid-Holland en deels de provincie Utrecht (t/m 2018 provincie Zuid-Holland, in 2019 over naar provincie Utrecht), in de streek Alblasserwaard, in deels gemeente Molenlanden (t/m 1985 gemeente Hoogblokland, in 1986 over naar gemeente Giessenlanden, in 2019 over naar gemeente Molenlanden), deels gemeente Vijfheerenlanden (t/m 1985 gemeente Meerkerk, in 1986 over naar gemeente Zederik, in 2019 over naar gemeente Vijfheerenlanden).

- De buurtschap Bazeldijk valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Hoogblokland, deels onder het dorp Meerkerk.

- De buurtschap Bazeldijk ligt deels binnen de bebouwde kom van Meerkerk, maar heeft zelf geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bazeldijk ligt rond de gelijknamige weg, tussen het dorp Meerkerk in het N en het dorp Arkel in het Z, gelegen W langs het Merwedekanaal. De buurtschap ligt verder O en NO van de dorpen Hoogblokland en Hoornaar, O en ZO van het dorp Noordeloos, W en ZW van de dorpen Nieuwland en Leerbroek, W van de stad Leerdam, NW van de dorpen Oosterwijk, Heukelum en Kedichem en NNW van het dorp Spijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Bazeldijk 30 huizen met 190 inwoners onder de gemeente Hoogblokland en 16 huizen met 137 inwoners onder de gemeente Meerkerk. Vandaag de dag lijkt de buurtschap ongeveer 1/2-1/2 over Hoogblokland en Meerkerk te zijn verdeeld, gezien de huisnummers (1-79 en 2-78 in Hoogblokland, en 1-71 en 2-88 in Meerkerk), waarmee de buurtschap in totaal ca. 155 huizen en ca. 15 bedrijfsgebouwen, met ca. 390 inwoners heeft.

Terug naar boven

Geschiedenis

Napoleon liet de Bazeldijk bestraten. De dijk zelf is al in de middeleeuwen aangelegd (1277). Het bestraten was toen iets bijzonders. Napoleon gebruikte de weg als verbinding - voor troepenverplaatsingen - tussen Amsterdam - Utrecht - Breda - Parijs. Veel later is de A27 er voor in de plaats gekomen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Verschillende monumentale panden. Huisnr. 69 te Hoogblokland is een rijksmonument.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Waaltje (meertje als overblijfsel van een overstroming) ter hoogte van voormalig café Poort van Kleef, huisnr. 36. Toelichting: in samenhang met het stelsel van ringdijken rond de waarden zijn enkele dwarsdijken aangelegd: de Diefdijk, de Zouwendijk en Bazeldijk langs de Oude Zederik en die met het tracé Zijdeweg-Sliedrechtse Binnenvliet in het westen van de Alblasserwaard. Zowel langs de rivierdijken als de dwarsdijken getuigt een aantal wielen van vroegere dijkdoorbraken en overstromingen.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit buurtschap Bazeldijk op Facebook.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Bazeldijk heeft als werkgebied het Hoogbloklandse deel van deze dijk plus de Achterkade. De vereniging houdt zich voornamelijk bezig met het organiseren van gezellige evenementen voor de buurtgenoten door het jaar heen, zoals een barbecue, gezellige avondjes, een kindermiddag, Sint Nicolaas en nog veel meer. Tevens probeert de vereniging iedere 5 jaar tijdens de Hoogbloklandse Feestweek weer met een origineel thema voor de dag te komen, dat vervolgens op de wagens van de gebruikelijke optocht wordt uitgebeeld. Kennelijk gaat dat de Bazeldijkers goed af, want zowel in 2001, 2006 als 2011 wonnen ze daar de 1e prijs mee. Verder worden de tuinen aan de dijk dan ook zo veel mogelijk versierd volgens dit thema.

Reactie toevoegen