Beutenaken

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

beutenaken_collage_2.jpg

Beutenaken, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Beutenaken, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

DK_20110421_4056_Vakwerkhuis_te_Beutenaken_Limburg.jpg

Beutenaken, vakwerkhuis met schuur

Beutenaken, vakwerkhuis met schuur

DK_20110421_4078_Huis_te_Beutenaken_Limburg.jpg

Beutenaken, voorgevel, direct aan de straat

Beutenaken, voorgevel, direct aan de straat

RIT_20110421_3961_Wandelbruggetje_over_de_Gulp.jpg

Beutenaken, voetgangersbrug over de Gulp

Beutenaken, voetgangersbrug over de Gulp

Beutenaken

Terug naar boven

Status

- Beutenaken is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1981 grotendeels gemeente Slenaken (in 1982 over naar gemeente Wittem), deels gemeente Gulpen (dit deel blijft in 1982 deze gemeente), in 1999 in zijn geheel over naar gemeente Gulpen-Wittem.

- De buurtschap Beutenaken valt praktisch gezien onder het dorp Slenaken, maar omdat het een eigen postcode (6278) en plaatsnaam heeft in het postcodeboek is het een formele 'woonplaats' (in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen, die voor de postadressen 'in' het nabijgelegen dorp liggen). Daarnaast liggen enkele panden van de buurtschap voor de postcodes 'in' Gulpen, waarvoor zie het kopje Ligging.

- De buurtschap Beutenaken heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Böätenake.

Oudere vermeldingen
1111 de Bottinachs, 1146 Butenacho, Butenachen, 1146 kopie 12e eeuw Butennaken, 1356 Botenaken, 1371 Boetennaken.

Naamsverklaring
Ontstaan uit Botiniacas*, een Romaanse afleiding met het suffix iniaca van een Germaanse persoonsnaam Boto met als betekenis ‘nederzetting toebehorend aan Boto’. De Romaanse meervoudsuitgang op s werd gesubstitueerd voor Germaans en.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Beutenaken ligt rond de gelijknamige weg, nabij de Gulp, NNW van het dorp Slenaken, ZW van het dorp Gulpen. Verder ligt de buurtschap ZO van het dorp Reijmerstok, OZO van het dorp Banholt, O van het dorp Mheer, NO van het dorp Noorbeek, WNW van het dorp Epen en ZW van het dorp Mechelen.

- Een topografische bijzonderheid is dat vóór de gemeentelijke herindeling van 1999, de grens tussen de gemeenten Gulpen en Wittem hier, gezien vanuit Gulpen / Euverem, bij het begin van de bebouwde kom van de buurtschap lag. De panden rond dit punt die O van de weg liggen, liggen aan de weg Beutenaken en liggen daarom ook voor de postadressen in de gelijknamige buurtschap, voorheen gemeente Wittem. De panden hier tegenover aan de W zijde van de weg liggen aan de Slenakerweg (nrs. 16 en 18) omdat zij onder de gemeente Gulpen vielen. Zij liggen voor de postadressen nog altijd ‘in’ Gulpen, terwijl dat dorp 4 km verderop ligt, en de panden in werkelijkheid binnen de bebouwde kom van Beutenaken liggen. Het zou daarom wellicht logischer zijn, omdat de gemeentegrens er hier immers niet meer is, deze panden ook voor de postadressen onder die formele woonplaats te laten vallen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Beutenaken 25 huizen met 89 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Beutenaken heeft 1 rijksmonument en wel de vakwerkboerderij op huisnr. 38.

- Verder zijn door de gemeente tot 'karakteristieke panden' in Beutenaken benoemd de panden op huisnrs. 1, 1a, 2, 4, 12, 18, 20, 46, 52, 54 en 56.

- De wegkapel gewijd aan het Heilig Hart (naast huisnr. 18) dateert uit 1929 en is in 1998 gerestaureerd.

- Carréboerderij de Helenahof.

- Vakwerkhuizen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wielrenners die hun klimvaardigheden willen uittesten, kunnen goed terecht op het weggetje Piemert, dat direct Z van buurtschap Beutenaken in W richting naar buurtschap Hoogcruts loopt; een zeer goed geasfalteerde weg die langs de heuvel omhoog slingert.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Beutenaken, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje over kopstotende Mergellandschapen in Beutenaken.

Reactie toevoegen