Meeden

Plaats
Dorp
Midden-Groningen
Oldambt
Groningen

gemeente_meeden_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper.jpg

Gemeente Meeden anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Meeden anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Meeden

Terug naar boven

Status

- Meeden is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Oldambt, gemeente Midden-Groningen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989. In 1990 over naar gemeente Menterwolde, in 2018 over naar gemeente Midden-Groningen.

De inwoners hadden liever gezien dat hun dorp naar de gemeente Veendam zou zijn overgegaan. De Dorpsraad stelt in dit kader in 2014 in een brief aan de toenmalige gemeente Menterwolde: "Het zal u bekend zijn dat het dorp Meeden op o.a. sociaal, economisch, cultureel en onderwijskundig gebied is aangewezen op de gemeente Veendam. Historisch en geografisch sluiten de gebieden op elkaar aan. Wij zijn daarom voorstander van een herindeling waarbij de gemeente Veendam betrokken is. Mocht men toch kiezen voor een variant met uitsluitend de gemeenten Slochteren en Hoogezand-Sappemeer, dan stellen wij voor het dorp Meeden hiervan los te koppelen en in te delen bij een variant met de gemeente Veendam. Wij kunnen ons voorstellen dat een dorp als Muntendam eveneens opteert voor een dergelijke optie. Wij hebben hierover overigens geen navraag gedaan bij onze collega's van de Dorpsraad Muntendam."

- Wapen van de voormalige gemeente Meeden.

- Onder het dorp Meeden vallen ook de buurtschappen Duurkenakker (deels), Beneden Veensloot en Boven Veensloot en een klein deel van de buurtschap Kibbelgaarn.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Meeden grenst in het W aan Muntendam, in het NW aan Zuidbroek, in het NO aan Scheemda, in het O aan Westerlee, in het Z nog net aan buitengebied van Oude Pekela en aan Ommelanderwijk en in het ZW aan Veendam, en ligt OZO van Sappemeer en Hoogezand, ZW van Knooppunt Zuidbroek (A7/N33), Z van de A7, W van Winschoten, NW van Oude Pekela en NNW van Stadskanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Meeden 209 huizen met 1.231 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 670 huizen met ca. 1.650 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Meeden heeft 12 rijksmonumenten, zijnde de Hervormde kerk met klokkentoren, een boerderij van het Oldambster type op Hereweg 83, een rentenierswoning in interbellumstijl uit 1925 op nr. 85, boerderij De Goare uit 'kort na 1848' op nr. 87, een boerderij van het Oldambster type uit 1835 op nr. 216, een rentenierswoning met aangebouwde garage uit 1933 op nr. 237, een rentenierswoning in eclectische stijl uit 1874 op nr. 249, een boerderij van het Oldambtster type uit 1861 op nr. 270, een rentenierswoning net aangebouwd achterhuis uit waarschijnlijk ca. 1840 op nr. 314, een dwarshuisboerderij in eclectische stijl uit 1872 op nr. 324, en een boerderij van het Oldambtster type uit 1858 op nr. 334.

- Het interieur van de Hervormde kerk met losstaande klokkentoren is in 2013 onverwacht verrijkt met een topstuk; tijdens opgravingen in dat jaar achter de deur is een romaanse doopvont van Bentheimer zandsteen tevoorschijn gekomen. Hij stamt uit ca. 1250, heeft tot ca. 1600 dienst gedaan en is toen kennelijk onder de grond verdwenen en in de vergetelheid geraakt.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Zwemvierdaagse (juli).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Openluchtzwembad De Kolck is geopend van eind april tot begin september. Om het bad ook voor de langere termijn in stand te kunnen houden, is in 2017 fors geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. Voorheen was de energierekening jaarlijks 20.000 euro of meer. Men beoogt door de maatregelen jaarlijks 4.000 tot 5.000 euro te kunnen besparen. Zo zijn er twee nieuwe hoogrendementskachels geplaatst, en zijn er plannen voor ledlampen, energiezuinige douchekoppen en een isolatiedeken voor het instructiebad. Maar daarvoor moesten anno 2017 nog fondsen worden geworven, dus of dit inmiddels is gerealiseerd, is ons niet bekend. Luppo Kruizinga, zwembadcoördinator namens de Dorpscoöperatie Meeden: "Wij rekenen erop dat De Kolck ook na de herindeling van 2018 open blijft. Want het zwembad is een eerste klas voorziening voor zwemlessen en recreatieve zwemmers die de gemeente voor relatief weinig geld open kan houden. Dat kan mede door de inzet van tientallen vrijwilligers."

Terug naar boven

Beeld

- Diaserie met heel veel oude foto's en ansichtkaarten van Meeden.

- Dorpsfilm Meeden 1957/1958 (1 u. 32 min.).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Meeden (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraadcoöperatie Meeden. - Artikel over het ontstaan van de Dorpscoöperatie.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Meeden.

- Onderwijs: - Basisschool De Mieden. - Sjaloomschool.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Meeden is opgericht in 1929.

- Zorg: - Zorgboerderij H & H Hoeve. - Zorgboerderij De Velduil.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Meeden. - Lidmaten Meeden 1680-1811.

Reactie toevoegen