Rijssen-Holten

Gemeente
Rijssen-Holten
Twente Salland
Overijssel

Rijssen-Holten gemeentebord [640x480].jpg

De gemeente Rijssen-Holten heet u met deze fraaie borden welkom in haar gemeente

De gemeente Rijssen-Holten heet u met deze fraaie borden welkom in haar gemeente

Rijssen-Holten

Terug naar boven

Status

- Rijssen-Holten is een gemeente in de provincie Overijssel. De gemeente valt bestuurlijk onder het samenwerkingsverband Regio Twente, maar geografisch gezien ligt zij half in Twente en half in Salland: de oorspronkelijke gemeente Holten ligt in Salland, de oorspronkelijke gemeente Rijssen ligt in Twente.

- De gemeente Rijssen-Holten is in 2001 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Rijssen en Holten, alsmede een grenscorrectie betreffende het gebied van de gemeente Markelo dat N van de A1 gelegen was (het overige deel van de gemeente Markelo werd onderdeel van de gemeente Hof van Twente).

- De gemeente Rijssen-Holten omvat de stad Rijssen, het dorp Holten en de buurtschappen Beuseberg, Borkeld (deels), Dijkerhoek, Espelo, Helhuizen (deels), Holterbroek, Lichtenberg (deels), Look en Neerdorp. In totaal zijn dit 1 stad, 1 dorp en 9 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Rijssen-Holten.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Rijssen-Holten.

Terug naar boven

Jumelages

De gemeente Rijssen-Holten heeft twee jumelages (stedenbanden), die hun oorsprong vinden in de samengevoegde gemeenten. De gemeente Rijssen-Holten heeft besloten deze jumelages voort te zetten. Sinds 2004 zijn zij ondergebracht in de Stichting Jumelage Rijssen-Holten.

- Rijssen heeft sinds 1963 een jumelage met de gemeente Borghorst (die in 1975 onderdeel is geworden van de gemeente Stadt Steinfurt). Op bestuurlijk, cultureel en sportief gebied worden er regelmatig uitwisselingen georganiseerd.

- Holten heeft sinds 1989 officieel een jumelage met de gemeente Winterberg (Sauerland), welke ontstaan is door contacten tussen strooimachinefabriek Nido uit Holten met Winterberg in 1988. De jumelage wordt invulling gegeven door bestuurlijke bezoeken van college en gemeenteraad en uitwisselingen van verenigingen en instellingen.

Terug naar boven

Naam

In het Twents / Nedersaksisch
Riesn-Hooltn.

Naamgeving
Van 2001 t/m 14-3-2003 was Rijssen, als zijnde de grootste plaats binnen de gemeente, de voorlopige gemeentenaam. Reeds vóór de daadwerkelijke herindeling is onder de bevolking van gemeente Holten een enquête gehouden voor een nieuwe naam voor de fusiegemeente. Varianten als ‘IJsselregge’, ‘Twentesalland’ of ‘Markestad’ hebben het uiteindelijk niet gehaald, evenals de winnende variant van de enquête, ‘Rijsholt’ (als u op de site van buurtschap Espelo helemaal naar onderen scrollt, en dan weer een klein stukje naar boven, kunt u daar nog tientallen suggesties voor de gemeentenaam lezen, deels met motivatie). De gemeenteraad besloot bij besluit van 15-3-2002 dat de gemeente per 15-3-2003 Rijssen-Holten zou gaan heten. Officieel wordt deze naam overigens reeds vanaf 1-1-2003 gebruikt.

Naamsverklaring
De gemeentenaam is een samentrekking van de namen van de fusiepartners: Rijssen en Holten.

Terug naar boven

Ligging

- De gemeente Rijssen-Holten ligt O van de gemeenten Deventer en Raalte, Z van de gemeente Hellendoorn, W van de gemeente Wierden en N van de gemeente Hof van Twente en de Gelderse gemeente Lochem.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De gemeente Rijssen-Holten is bij haar ontstaan in 2001 als volgt samengesteld:
van de gemeente Rijssen: 2.599 hectare met 8.872 huizen en 26.428 inwoners;
van de gemeente Holten: 6.585 hectare met 3.279 huizen en 8.896 inwoners;
van de gemeente Markelo: 235 hectare met 28 huizen en 89 inwoners (grenscorrectie, zie verder bij Status).

- In 2009 hebben de gemeenten Rijssen-Holten en Wierden grond met elkaar verruild in het kader van de ontwikkeling van ‘Het Opbroek’ in het O van Rijssen. De gemeente Rijssen-Holten kreeg Wierdense gebieden ten westen van de N347 (Rijssen-Goor) en ten zuiden van de Regge, terwijl de gebieden van de gemeente Rijssen-Holten ten oosten van de N347 en ten noorden van de Regge werden overgeheveld naar de gemeente Wierden.

- Ten behoeve van de invoering van de gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) hebben de gemeenten Rijssen-Holten en Deventer per 1 januari 2010 grond met elkaar verruild. Het gedeelte van het perceel Bussinksweg 5 dat in de gemeente Rijssen-Holten lag werd overgeheveld naar de gemeente Deventer, terwijl enkele percelen langs de Boerendanssteeg, Hessenweg en Oude Stationsweg van de gemeente Deventer overgingen naar de gemeente Rijssen-Holten.
(onder de links vind je plattegronden van de gebieden die het betrof. © van de bewerkte plattegronden: Andreas Bartelink)

- Tegenwoordig heeft de gemeente Rijssen-Holten ca. 15.000 huizen met ca. 37.500 inwoners. Op een oppervlakte van 94,4 km2 is dat gemiddeld ca. 400 inwoners per km2.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de kernen van de huidige gemeente Rijssen-Holten, kun je terecht op de site Erfgoed Rijssen-Holten, een samenwerkingsverband van Oudheidkamer Hoolt'n, Oudheidkamer Riessen en de gemeente.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Kadernota Landelijk Gebied gemeente Rijssen-Holten is in 2011 verschenen.

- Het Wereldtijdpad Rijssen-Holten is in 2009 in gebruik genomen. De route in de omgeving van de Holterberg omvat 50 kilometer wandelpad, 9 wandellussen, 10 startpunten, 40 draaipanelen met kleurrijke informatie, een info-kubus voor elk jaar van onze jaartelling (totaal dus meer dan 2.000 stuks!), wetenswaardigheden over de historie van regio, Nederland, Europa en de overige werelddelen. Alles bij elkaar vormt het 's werelds grootste tijdlijn. De route bestaat uit negen aan elkaar geschakelde rondwandelingen van vier tot tien kilometer. Elke wandellus voert de wandelaar door een andere periode van de geschiedenis. Het tijdpad slingert door een bijzonder fraai en gevarieerd landschap. Voor nadere informatie zie de site Wereldtijdpad.

- De gemeente Rijssen-Holten is op 9 mei 2012 door Wandelkrant Te Voet uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar 2012.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Rijssen-Holten (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Rijssen-Holten. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Lokale links: - Rijssen-Holten linkspagina.

Reactie toevoegen