Klazienaveen

Plaats
Dorp
Emmen
Drenthe

klazienaveen_plaatsnaambord_kopie.jpg

Klazienaveen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Emmen.

Klazienaveen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Emmen.

klazienaveen_dordsedijk_nummering.jpg

De Dordsedijk in Klazienaveen is voor zover ons bekend een uniek geval qua 'tegendraadse huisnummering'; hier nummert men én aansluitend, dus niet oneven of even apart, én in N-Z richting gezien nummert men aan de O kant oplopend en aan de W kant aflopend

De Dordsedijk in Klazienaveen is voor zover ons bekend een uniek geval qua 'tegendraadse huisnummering'; hier nummert men én aansluitend, dus niet oneven of even apart, én in N-Z richting gezien nummert men aan de O kant oplopend en aan de W kant aflopend

Klazienaveen

Terug naar boven

Status

- Klazienaveen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Emmen.

- Onder het dorp Klazienaveen vallen ook de buurtschappen Barger-Oosterveen en Schutwijk.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Klazieneveen.

Oudere vermeldingen
1899 Klazienaveen.

Naamsverklaring
Betekent veen 'veengebied' vernoemd naar Klaassien Sluis (1821-1893), echtgenote van de stichter van de kolonie, de industrieel W.A. Scholten (1819-1892).(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp ligt Z van het dorp Klazienaveen-Noord, ZW van het dorp Barger-Compascuum, W van het dorp Zwartemeer, N van de dorpen Weiteveen en Nieuw-Schoonebeek, NO van de dorpen Schoonebeek en Zandpol, ONO van het dorp Erica, ZO van de dorpen Zuidbarge, Oranjedorp, Nieuw-Dordrecht en de stad Emmen en ZZO van het dorp Barger-Oosterveld.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Klazienaveen heeft ca. 5.000 huizen met ca. 12.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Klazienaveen heeft 1 rijksmonument, zijnde de woning van rond 1930 op Mr. Ovingstraat 1, gebouwd in relatie met Purit. De woning is recent gerenoveerd. De kozijnen hebben een nieuw kleurenschema gekregen en zijn behangen met luiken. Vrijstaande woning opgetrokken in baksteen over één bouwlaag met dwarsvolume over twee bouwlagen en aanbouw, alle drie onder zadeldak gedekt met OH pannen, de hoofdkap licht uitzwenkend aan de onderzijde. Op de nokeinden drie gemetselde schoorstenen. Vlechtwerk en tandlijst in de geveltoppen. Alle gevelopeningen met hanekammen. De vensters op de begane grond hebben glas-in-lood in de bovenlichten. Het woonhuis is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: als karakteristiek voor het verdichtingspatroon; vanwege de relatie met de Purit fabriek; vanwege de beeldbepalende ligging; vanwege de kwaliteit van het ontwerp.

- Klazienaveen heeft 2 gemeentelijke monumenten, zijnde de villa uit 1906 op Mr. Ovingstraat 39 en de voormalige Marechausseekazerne (Mr. Ovingstraat 54/55). Deze is gebouwd in 1902 en is in september 1904 in gebruik genomen. In maart 1943 is de brigade opgeheven, omdat de Duitse bezetter de Koninklijke Marechaussee van Nederland niet meer tolereerde. Op 31 oktober 1946 is de kazerne weer in gebruik genomen. In september 1965 is het gebouw gesloten omdat de brigade bij de brigade van Emmer-Compascuum werd gevoegd. Later was het Leger des Heils in het gebouw gevestigd. In 1988 is het huis in particuliere handen gekomen en is het omgebouwd tot woonhuis. Deze functie heeft het huis nu nog steeds.

De oude kazerne is een groot wit gebouw, gebouwd op de plaats waar de Meester Ovingstraat overgaat in de Kazerneweg. Deze laatste weg is naar de voormalige kazerne genoemd. Het materiaal waarvan het huis is gemaakt, is gerecycled afval van de nabij gelegen turfkartonfabriek. Doordat het huis bepleisterd is met dit afvalmateriaal heeft het huis een witte kleur. Het gebouw heeft een torentje inclusief een wijzerplaat en een aangebouwd huis. Ook zijn er stallen voor de paarden van de wachtcommandant. De marechaussee had de taak om de grens te bewaken tussen Nederland en Duitsland, en om hier binnenlands vreemdelingen- en veiligheidstoezicht te houden. Dit houdt in dat de marechaussee reizigers die Nederland binnen wilden komen moest controleren of deze correcte reisdocumenten bij zich hebben. Ook controleerde ze of de reizigers nog boetes open hebben staan en of ze zich schuldig maken of hebben gemaakt aan overtredingen en misdrijven. Deze controles werden vaak steekproefsgewijs gehouden.

- De kerk op Dordsedijk 5 is in 1936 gebouwd als Vrijzinnig Hervormde Kerk. "De Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Klazienaveen e.o. is een open en warme geloofsgemeenschap die tweewekelijks op zondag samenkomt. Via ontmoeting, muziek en wijsheidsverhalen zoeken we naar inspiratie en hoop. De eigen levenservaringen en -vragen zijn daarbij een belangrijk uitgangspunt. We staan op een vrijzinnige manier in de christelijk-humanistische traditie. Dit betekent dat we met een open houding naar elkaar en naar tradities kijken. Het verleden wordt bij ons niet uitgespeeld tegen het heden. Wat ooit zeker was, kan immers zomaar anders komen te liggen. Wij geloven dat we niet de waarheid in pacht hebben. Toch hopen we al koffiedrinkend, verhalen delend en liederen zingend iets op het spoor te komen dat ons overstijgt. Iets dat ons hoop en inpiraties geeft en wat velen voor ons hebben proberen te duiden met het woord God of Eeuwige. Onze jonge, anno 2020 27-jarige voorganger Nick Everts weet sinds 2018 op een speelse wijze hedendaagse zingevingsvragen te benaderen. Wees van harte welkom om een viering mee te maken."

- De Hervormde (PKN) Kruiskerk (De Omloop 8), met aangebouwde consistorie en jeugdgebouw, is in 1957-1963 gebouwd, naar een ontwerp van de Amsterdamse architect H. Knijtijzer. De klokkentoren van de kerk is beeldbepalend gelegen in de as van de Van Echtenstraat. In 1955 had Knijtijzer de Hervormde school reeds ontworpen en in 1957 het jeugdgebouw. De kerk is een provinciaal monument. De kerk is van belang voor de provincie Drenthe vanwege: de cultuurhistorische waarde, als zijnde een representatief voorbeeld van een naoorlogse hervormde kerk, en uiting gevend aan de naoorlogse ontwikkeling van Klazienaveen als door het Rijk aangewezen groeikern; de architectuurhistorische waarde, zich uitend in de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, zich uitend in de plastische klokkentoren; vanwege het grote belang van de kerk voor het oeuvre van de architect Knijtijzer en zijn bijdrage aan de Nederlandse naoorlogse kerkenbouw; de stedenbouwkundige waarde van het object en vanwege de ruimtelijke relatie die het aangaat met de omgeving; vanwege de klokkentoren als landmark aan het einde van de Van Echtenstraat; vanwege de herkenbaarheid van het ontwerp en de structurele gaafheid van exterieur en in het bijzonder van het interieur.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Drenthe Marathon Loopfestijn (laatste weekend van mei) is naar eigen zeggen het leukste loopfestijn van Drenthe. Met Marathon, Halve marathon, 10 km, 4 mijl en Jeugdlopen. Op het parcours zijn 3 verzorgingsposten en 3 verversings-/sponsposten aanwezig. Dit betekent dat je om de circa 2,5 kilometer een verzorgings- en sponspost tegenkomt. Op de kramen van de verzorgingsposten wordt water en fruit aangeboden. Na de finish in het centrum is er extra verzorging met sportdrank en fruit. Bij de verzorgingsposten zijn EHBO’ers aanwezig. Deze staan in verbinding met de marathonarts die aanwezig is in het start- en finishgebied in het centrum. Bij het inschrijfbureau zijn kleed- en douchegelegenheden en massagemogelijkheden.

- Ieder jaar zijn er in augustus in Klazienaveen de 4 Turfjesmarkten. Deze zijn op de donderdagen van 13.00-21.00 uur. Op de eerste donderdag is er ook een oudeambachtenmarkt bij. Dan kun je genieten van oude ambachten zoals dorsen, klompen maken, vlas verwerken, spinnen en nog veel meer. Met gezellige braderie en live muziek tot 21.00 uur.

- "In het Sinthuis Klazienaveen kunnen de kinderen een kijkje nemen in de kapsalon van de Pieten en mogen ze plaats nemen in de schoolbanken van de Pietenschool. Ook zien ze waar de Pieten slapen en mogen ze meedoen met Pietengymnastiek. Natuurlijk is ook Sinterklaas aanwezig, waar de kinderen ook even bij op bezoek gaan. De toegang tot het Sinthuis is gratis. Zoals je wellicht week en zult zien is er veel werk, attributen etc. gestoken in het ‘huis’. Een vrije donatie wordt dan ook zeer gewaardeerd. Een groot deel van de “vrije gift” wordt besteed aan gezinnen met kinderen bij de Voedselbank."

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- "De Astra Bioscoop in Klazienaveen, onderdeel van het familiebedrijf Abeln, geopend in 1958 en in 1988 uitgebreid met een tweede zaal, onderscheidt zich van andere bioscopen door het service-systeem. Dat systeem introduceerde Astra in 1977 als eerste bioscoop in Nederland. Vanaf de eerste dag tot en met de dag van vandaag wordt de persoonlijke service door de bezoekers als zeer prettig ervaren. Het service-systeem houdt in dat de bezoeker de door haar of hem gewenste consumpties uit het rijke assortiment kan bestellen en laten brengen, en dat tegen betaalbare prijzen. Aan zitcomfort, luchtbehandeling en techniek wordt ruim aandacht besteed. Beeld en geluid genieten hoge prioriteit. En beide zalen zijn voorzien van een airconditioning zodat je zomers lekker aangenaam van de film kunt genieten. Beide zalen van Astra Service Bioscopen zijn uitgerust met de allernieuwste techniek, namelijk het digitale-3D projectiesysteem. De film is van de eerste tot de laatste minuut drie dimensionaal en spat werkelijk van het scherm af. Beide zalen zijn uitgerust met Dolby Geluidsprocessoren, die voor een optimaal 6-kanaals geluid zorgen."

- "Klazienaveen Centrum staat met ruim 140 winkels, veel gratis parkeergelegenheid, sfeer en gemak iedere dag weer garant voor gezellig winkelen. Een zeer actieve winkeliersvereniging die regelmatig leuke sfeervolle en spectaculaire activiteiten organiseert, de weekmarkt op zaterdag, de koopavond op donderdag, maken een bezoek aan het centrum meer dan waard!"

- "Sinds enige tijd heeft de markt in Klazienaveen haar vaste stek gevonden aan de Langestraat, tussen Schip 1 en Schip 2. Iedere zaterdagmiddag van 12:00 tot 17:00 uur staan hier meer dan 15 kramen bij elkaar. Kom voor vis, brood, kaas, vlees en nog veel meer naar de markt. Altijd vers en voordelig. Niet voor niets werd er altijd gezegd: “Op de markt is iedere gulden een daalder waard!”. Veel vaste klanten waarderen de gezellige sfeer op de markt. De plek vlakbij de winkels versterkt de markt én de winkels! De horeca die in de buurt van de markt gevestigd is, heeft (uiteraard mits droog weer) altijd de terrassen vol. Ook dit jaar staan er weer tal van leuke acties op het programma van de markt."

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's e.d. van Klazienaveen op Facebook. - Actuele foto's van het dorp op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Klazienaveen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Klazienaveen op Facebook.

- Buurtvereniging: - "Het Kruidenveld is een actieve buurtvereniging voor het Kruidenveld en omliggende buurten in Klazienaveen. Onze activiteiten worden voornamelijk ontplooid vanuit ons buurtgebouw (Akkerdistel 100)."

- Buurthuis: - Buurthuis Ons Belang (Kruiwerk 40, gelegen in het ZO van het dorp).

- Lezen en educatie: - "Uiteraard kun je in Bibliotheek Klazienaveen boeken lenen. Maar wist je dat je ook e-books, tijdschriften en kranten kunt downloaden? Of muziek en films lenen? Als lid is het gebruik meestal gratis. 12-18 jaar: zoek je info voor je werkstuk, boekverslag of presentatie? Moet je bepaalde boeken lezen voor de lijst? Of zoek je een rustige plek om te werken voor school? Je bent van harte welkom in de bibliotheek! Uiteraard hebben we gratis wifi. En tot je 19 jaar wordt, ben je helemaal gratis lid. 6-12 jaar: moet je een werkstuk maken of spreekbeurt geven? Ben je op zoek naar een speciaal boek? Of kun je wel wat hulp gebruiken bij lezen? Kom dan naar de bibliotheek! 0-6 jaar: de bibliotheek heeft van alles te bieden voor jou en je jonge kind. Zo vind je alles over voorlezen en de ontwikkeling van je kind, maar ook luisterboeken, digitale prentenboeken en BoekStart. Kinderen tot 19 jaar worden helemaal gratis lid van de bibliotheek!"

- Wandelen: - "Wandelsportvereniging WSV De Tippelaar organiseert door het jaar heen op diverse manieren actief wandelen voor jong en ouder op diverse locaties. Verder organiseren wij de Avondwandel4daagse en de Kerstwandeling. Vanuit het Landelijk Wandel Programma worden van maart tot november tochten geslecteerd die gezamelijk gelopen kunnen worden. Vertrekpunt is iedere zaterdagochtend om 9 uur bij de parkeerplaats bij de 'tweelingflat' aan de Horizon in Klazienaveen. Het vervoer wordt geregeld door de Tippelaar. Wandel gerust een keer vrijblijvend mee!"

- Bedrijfsleven/ondernemen: - "Handelsvereniging Klazienaveen (HVK) is al jaren actief om het winkelcentrum in de regio te promoten. Wij organiseren jaarlijks een groot aantal markten, zoals: twee paasmarkten, een vrijmarkt, een pinkstermarkt, een geraniummarkt, een boeken- en verzamelmarkt, drie turfjesdagen met thema’s en een met een jaarmarkt, een kunstmarkt, een halloweenmarkt en een kerstmarkt. De meeste markten zijn aan de Langestraat, een aantal op het plein voor Het Schip of op het Oude Marktplein. Ook zijn we actief rondom Sinterklaas en Kerstmis. Wij organiseren de jaarlijkse Sinterklaasintocht in het centrum en proberen elk jaar rond de feestdagen weer een grote attractie naar het dorp te halen. Wij hebben al 2x een Reuzenrad gehad van 40 meter hoog en een keer een super zweefmolen van bijna 60 meter. Voor, tijdens en na Kerstmis proberen we de nodige sfeer te kweken door veel gebruik te maken van sfeerverlichting."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Klazienaveen algemeen en - idem RK.

Terug naar boven

Trivia

- In ons land is het gebruikelijk dat als een straat aan beide kanten bebouwd is, de ene kant oneven nummert en de andere kant even, én dat beide kanten dezelfde kant op oplopen resp. aflopen. Logisch toch? Aan de Dordsedijk in Klazienaveen is men bij deze beide 'conventies' tegendraads. Voor zover ons bekend het enige geval van deze aard in ons land. Hier nummert men aansluitend, dus niet oneven of even apart, én in N-Z richting gezien nummert men aan de O kant oplopend en aan de W kant aflopend... Zie afbeelding (© OpenStreepMap)

Reacties

(2)

Mooi dorp, je mist alleen qua activiteiten de zomermarkten, Turfjesmarkten genoemd.

Dank voor je aanvulling! Ik heb het verwerkt. Bij alle 6.500 plaatsen ligt nu een stevige inhoudelijke basis, waar ik in totaal 10 jaar aan heb gewerkt. Mijn hoop en doel is vanaf nu dat lokale ingewijden met aanvullingen, actualiseringen en/of correcties de laatste puntjes op de i helpen zetten, dus dank hiervoor!
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen