Eijsden-Margraten

Gemeente
Eijsden-Margraten
Heuvelland Maasdal
Limburg

eijsden-margraten_wandelgemeente_2015_kopie_kopie.jpg

Eijsden-Margraten is verkozen tot Wandelgemeente 2015 wegens o.a. het landschap met plateaus, hellingbossen en beemden, onverharde paden, bewegwijzering, wandelapps, routecontroles, themaroutes, informatie, bereikbaarheid en voorzieningen.

Eijsden-Margraten is verkozen tot Wandelgemeente 2015 wegens o.a. het landschap met plateaus, hellingbossen en beemden, onverharde paden, bewegwijzering, wandelapps, routecontroles, themaroutes, informatie, bereikbaarheid en voorzieningen.

eijsden-margraten_kermis.jpg

De gemeente Eijsden-Margraten is niet alleen vriendelijk voor wandelaars. Ook kermisliefhebbers worden goed bediend met een overzichtelijke site met alle kermissen in de gemeente, wanneer ze zijn en wat er te doen is.

De gemeente Eijsden-Margraten is niet alleen vriendelijk voor wandelaars. Ook kermisliefhebbers worden goed bediend met een overzichtelijke site met alle kermissen in de gemeente, wanneer ze zijn en wat er te doen is.

Eijsden-Margraten

Terug naar boven

Status

- Eijsden-Margraten is een gemeente in de provincie Limburg, en binnen Zuid-Limburg grotendeels gelegen in de streek Heuvelland (met de kanttekening dat de kernen van de voormalige gemeente Eijsden, uitgezonderd Mesch, in de streek Maasdal liggen).

- De gemeente Eijsden-Margraten is in 2011 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Eijsden en Margraten.

- De gemeente Eijsden-Margraten heeft de slogan: "Bloesem van het Zuiden".

- De gemeente Eijsden-Margraten omvat de dorpen Banholt, Bemelen, Cadier en Keer, Eckelrade, Eijsden, Gronsveld, Margraten, Mariadorp, Mesch, Mheer, Noorbeek, Oost-Maarland, Rijckholt, Scheulder en Sint Geertruid, en de buurtschappen Berg, Bergenhuizen, Bruisterbosch, Gasthuis, Groot Welsden, Herkenrade, Honthem, Hoog-Caestert, Hoogcruts (grotendeels), Klein Welsden, Laag-Caestert, Libeek, Moerslag, 't Rooth, Schey, Schilberg (deels), Sint Antoniusbank, Terhorst, Terlinden, Termaar, Ulvend (deels), Vroelen, Wesch, Withuis en Wolfshuis. Dat zijn 15 dorpen en 25 buurtschappen in totaal.

- De hoofdplaats van de gemeente Eijsden-Margraten is Margraten.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Eijsden-Margraten.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Eijsden-Margraten ligt in het uiterste ZW van de provincie en in het ZW van Zuid-Limburg en grenst in het W en Z aan België. De hoofdplaats Margraten ligt NO in de gemeente. De gemeente grenst verder in het ZW aan de rivier de Maas en de plaatsen Lixhe en Lanaye in België, in het NW aan de stad Maastricht en de 'dorpen in de stad' Heugem en Heer, in het N aan de dorpen Berg, Vilt, Sibbe en Schin op Geul, in het O aan de dorpen Wijlre, Gulpen, Reijmerstok en Slenaken en in het Z aan de Belgische plaatsen Sint-Martens-Voeren, Schoppem, 's-Gravenvoeren, Moelingen en Visé. Door het ZW van de gemeente loopt de A2, van N naar Z.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Eijsden-Margraten omvat ca. 10.000 huizen met ca. 25.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- "Op 6 september 2019 presenteerde de gemeente het boek ‘Portretten van de vrijheid’. Het boek vertelt de persoonlijke verhalen van mensen die de bevrijding van Eijsden-Margraten hebben meegemaakt. Aan het woord komen een aantal Amerikaanse veteranen, onder wie John O’Hare uit Texas (94 jaar). Ook andere ooggetuigen, adoptanten van de Amerikaanse begraafplaats in Margraten, verzamelaars van oorlogsmateriaal én jongeren voor wie de bevrijding belangrijk is, vertellen hun verhaal. Het redactieteam van Chapeau Magazine stelde het boek samen onder leiding van Jo Cortenraedt. Een van de initiatiefnemers is inwoner en ondernemer Pierre Gubbels. De gemeente gaf de opdracht voor de realisatie van het boek. ‘Portretten van de vrijheid’ is op diverse punten in de gemeente voor € 10,- verkrijgbaar."

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De gemeente Eijsden-Margraten krijgt tot 2040 te maken met de grootste krimp van de bevolking in Limburg. Het inwoneraantal zal daar t.o.v. 2014 met maar liefst 22 procent dalen. De afname van de bevolking komt voornamelijk door de vergrijzing. Onder de link kunt u de cijfers van daling, en bij enkele stijging, van alle gemeenten in Limburg bekijken.

- "Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. De betreffende gemeenten profileren zich met een kwalitatieve manier van leven. De gemeente Eijsden-Margraten is in 2016 uitgeroepen tot Cittaslow-gemeente. Kiezen voor Cittaslow is een keuze vanuit het hart en vanuit ons DNA als prachtige gemeenschap in het Heuvelland van Zuid-Limburg, gelegen binnen de Euregio. Cittaslow staat voor de authenticiteit van onze vijftien kernen, dertien buurtschappen en dertien gehuchten en driehonderdenvijfennegentig Rijksmonumenten. Cittaslow staat daarenboven voor de ambachtelijkheid en variëteit van onze heerlijke streekproducten in de ‘Bloesem van het Zuiden’. Door genot als uitgangspunt te nemen geven wij producenten en consumenten hun trots weer terug.

Door middel van een rijk gevulde evenementenkalender met een imposante reeks aan community-initiatieven kiezen wij bewust voor ons immaterieel erfgoed en doen wij ons best om tradities te koesteren, de kwaliteitsproductie te stimuleren en de kennis van onze materiële cultuur te verspreiden. Bij de zoektocht naar de bewijslast voor Cittaslow staan de termen genieten, dichtbij het leven, in harmonie met elkaar centraal. Het is juist daarom dat wij bewust kiezen voor Cittaslow als beweging om onze genen bewust te doorleven in een vertraagde tijd gezamenlijk met inwoners, ondernemers en consumenten. Gemeenschap en gemeente gaan middels een oriëntatietocht gezamenlijk op zoek naar de wijze waarop ze het keurmerk meer inhoud kunnen geven."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De gemeente Eijsden-Margraten heeft ca. 390 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Evenementen

- Informatie over alle kermissen in de gemeente Eijsden-Margraten.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De gemeente is door Wandelkrant TeVoet uitgeroepen tot Nederlandse Wandelgemeente van het jaar 2015. Zij was daarvoor genomineerd samen met Terschelling en Noordwijkerhout. Eijsden-Margraten is het meest 'wandelaar-vriendelijk' bevonden. Sterke punten zijn het gevarieerde landschap met plateaus, hellingbossen en de beemden langs de Maas. De gemeente scoort ook hoog op het gebied van onverharde paden, bewegwijzering, wandelapps, routecontroles, themaroutes, informatie, bereikbaarheid en voorzieningen bij wandelpaden. Via het provinciale paaltjessysteem zijn er ontelbare wandelmogelijkheden over vaak onverharde paden. Daarnaast heeft de gemeente eigen routes ontwikkeld. Steeds komen al die voetpaden door fraaie dorpen met uitstekende horecavoorzieningen. En die dorpen zijn ook nog eens goed te bereiken met openbaar vervoer.

De gemeente verdiende haar titel ook door de toepassing van wandelvernieuwing in de vorm van een wandelapp, die op de smartphone kan worden gedownload. De app is gekoppeld aan thema's als religie en geologie en geeft informatie over het landschap. Dankzij fotonavigatie is verdwalen haast onmogelijk, want elke routewijziging is met een duidelijke foto vastgelegd. En via de GPS-koppeling weet de wandelaar voortdurend de exacte locatie. - Overzicht van wandelroutes in de gemeente Eijsden-Margraten.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Eijsden-Margraten. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Algemeen: - De site Dichtbij het Leven vertelt je in woord en beeld wat er allemaal te zien en te doen is in de gemeente Eijsden-Margraten.

- Media / nieuws: - RTV Maas en Mergelland is de lokale radio- en tv-omroep van de gemeente Eijsden-Margraten. Met het oog op de toekomst waarbij de nieuwe radio- en tv-studio in de Multifunctionele Accommodatie een belangrijke rol gaat spelen, zijn zij op zoek naar nieuwe enthousiaste medewerkers die een passie voor radio en tv hebben. Inwoners informeren en op de hoogte houden van actuele, culturele en religieuze zaken alsook aanwezig zijn bij sport- en muziekevenementen met radio en tv. Alle medewerkers werken op basis van vrijwilligheid en krijgen geen financiële vergoeding. RTV Maas en Mergelland kun je beluisteren via de ether op 107.2 en op de kabel in de gehele gemeente via 87.5, ook kun je de radio-uitzendingen als achtergrond beluisteren bij de kabelkrant via tv kanaal 43. Of op internet via RTVMenM.nl.

- Nieuws uit de gemeente Eijsden-Margraten op de site van De Limburger.

- Belangenorganisatie: - "Coöperatie Met Fruit Erop Uit (MFEU), onstaan in de gemeente Eijsden-Margraten maar inmiddels breder in de regio werkzaam, is een groep van ondernemers met een verhaal, die elkaar versterken, met hart voor de regio. We creëren een nauwe samenwerking tussen “niet voor de hand liggende ondernemers”, overheid, onderwijs en omgeving om producten, kennis en innovatie in heel de Euregio Maas-Rijn te promoten. Focusgebieden: Samenwerken-Innovatie-Educatie-Regiopromotie. Wij faciliteren het uitwisselen van nieuwe ideeën, kennis en creativiteit om te komen tot innovatieve oplossingen en een productieve samenwerking voor de leden én voor onze coöperatie. Wij maken bewoners en bezoekers bewust van de Limburgse gastvrijheid, het landschap, de gezonde producten, tradities en de maatschappelijke ontwikkelingen van onze regio. Aan de jeugd dragen wij door middel van educatie onze ambities over zodat zij de nieuwe ambassadeurs worden van de regio.

Wat kan MFEU voor jou betekenen? Door met jouw onderneming aan te sluiten bij MFEU krijg je de mogelijkheid om kennis en innovatie te delen, waardoor we gezamenlijk hiervan kunnen profiteren. Het netwerk van je bedrijf wordt uitgebreid middels bijeenkomsten waarin kennis en innovatie worden gedeeld. Uiteindelijk zal dit leiden tot meer naamsbekendheid, meer aantrekkingskracht en uiteindelijk een versterking van ons en jouw imago binnen de Euregio Maas-Rijn. De coöperatie is ván en vóór de leden, maar vooral door de leden!" Zie ook deze video over waar MFEU voor staat, en deze reportage over MFEU d.d. 10-5-2019.

- Kunst: - "Kunstkring Eijsden-Margraten is in 2002 opgericht als Kunstkring Eijsden. De kunstenaars van verschillende disciplines zijn deze kunstkring destijds opgestart met het doel om samen te kunnen exposeren. De groep is door de jaren heen een succesvolle kunstenaarsvereniging geworden met momenteel ca. 20 leden die allemaal woonachtig zijn in de gemeente. De bekendste activiteit van de Kunstkring is de jaarlijkse voorjaarsexpositie “Kunsj aon de Grens”. Deze vindt doorgaans plaats in het laatste weekend van april. Onze goed bezochte voorjaarsexpositie wordt jaarlijks mede mogelijk gemaakt door vele bedrijven en sponsoren uit Eijsden, Margraten, Maastricht en andere gemeenten. Naast exposities organiseert de Kunstkring ook uitstapjes naar musea alsmede culturele avonden."

- Sport en bewegen: - "Kom-Pas sporten en bewegen in Eijsden-Margraten richt zich op het realiseren van sport- en beweegaanbod voor alle inwoners van jong tot oud(er). Samen met diverse lokale organisaties binnen de domeinen onderwijs, zorg, welzijn en sport wordt op de website een totaalaanbod gepresenteerd. Kom-Pas is een samenwerking tussen de gemeente, de sportraad en Sportdorp Eijsden."

- Welzijn: - Een Hoeskoamer is een ruimte in een gebouw die de sfeer van een huiskamer uitstraalt. Mensen, veelal ouderen, kunnen in een huiselijke sfeer elkaar ontmoeten voor een gezellig samenzijn, het maken van een praatje, het leggen van een kaartje, een spelletje, samen eten. Doel van de huiskamers is ervoor te zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, zij niet vereenzamen en blijven meedoen in de maatschappij. In 2018 is de 10e Hoeskoamer van de gemeente Eijsden-Margraten geopend. De Hoeskoamers zijn burgerinitiatieven met medewerking en facilitering van de gemeente. Zo is er in Oost-Maarland geïnvesteerd in aanpassing van de vroegere voetbalkantine. Deze is nu omgetoverd tot een gezellige huiskamer waar elke maandagmiddag de ouderen van Oost-Maarland elkaar treffen. Alle Hoeskoamers worden gerund dankzij de inzet van vrijwilligers.

- "Maatschappelijk werk Eijsden-Margraten is er voor alle burgers van de gemeente. Wij helpen je graag wanneer er vragen zijn waar je zelf niet uitkomt. Het gaat daarbij om onderwerpen als financiën en hulp bij administratie (Klapperproject); werk en inkomen; opvoeden en opgroeien (jeugd- en gezinswerk); relatieproblemen; huiselijk geweld; spanningsklachten; rouwverwerking; eenzaamheid, maar ook groepswerk, mindfulness, samendelen (rouwverwerking) en KIES-training (Kinderen in echtscheidingssituatie)."

Reactie toevoegen