Eijsden-Margraten

Gemeente
Eijsden-Margraten
Heuvelland Maasdal
Limburg

eijsden-margraten_wandelgemeente_2015_kopie_kopie.jpg

Eijsden-Margraten is verkozen tot Wandelgemeente 2015 wegens o.a. het landschap met plateaus, hellingbossen en beemden, onverharde paden, bewegwijzering, wandelapps, routecontroles, themaroutes, informatie, bereikbaarheid en voorzieningen.

Eijsden-Margraten is verkozen tot Wandelgemeente 2015 wegens o.a. het landschap met plateaus, hellingbossen en beemden, onverharde paden, bewegwijzering, wandelapps, routecontroles, themaroutes, informatie, bereikbaarheid en voorzieningen.

eijsden-margraten_kermis.jpg

De gemeente Eijsden-Margraten is niet alleen vriendelijk voor wandelaars. Ook kermisliefhebbers worden goed bediend met een overzichtelijke site met alle kermissen in de gemeente, wanneer ze zijn en wat er te doen is.

De gemeente Eijsden-Margraten is niet alleen vriendelijk voor wandelaars. Ook kermisliefhebbers worden goed bediend met een overzichtelijke site met alle kermissen in de gemeente, wanneer ze zijn en wat er te doen is.

Eijsden-Margraten

Terug naar boven

Status

- Eijsden-Margraten is een gemeente in de provincie Limburg, en binnen Zuid-Limburg grotendeels gelegen in de streek Heuvelland (met de kanttekening dat de kernen van de voormalige gemeente Eijsden, uitgezonderd Mesch, in de streek Maasdal liggen).

- De gemeente Eijsden-Margraten is in 2011 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Eijsden en Margraten.

- De gemeente Eijsden-Margraten heeft de slogan: "Bloesem van het Zuiden".

- De gemeente Eijsden-Margraten omvat de dorpen Banholt, Bemelen, Cadier en Keer, Eckelrade, Eijsden, Gronsveld, Margraten, Mariadorp, Mesch, Mheer, Noorbeek, Oost-Maarland, Rijckholt, Scheulder en Sint Geertruid, en de buurtschappen Berg, Bergenhuizen, Bruisterbosch, Gasthuis, Groot Welsden, Herkenrade, Honthem, Hoog-Caestert, Hoogcruts (grotendeels), Klein Welsden, Laag-Caestert, Libeek, Moerslag, 't Rooth, Schey, Schilberg (deels), Sint Antoniusbank, Terhorst, Terlinden, Termaar, Ulvend (deels), Vroelen, Wesch, Withuis en Wolfshuis. Dat zijn 15 dorpen en 25 buurtschappen in totaal.

- De hoofdplaats van de gemeente Eijsden-Margraten is Margraten.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Eijsden-Margraten.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Eijsden-Margraten ligt in het uiterste ZW van de provincie en in het ZW van Zuid-Limburg en grenst in het W en Z aan België. De hoofdplaats Margraten ligt NO in de gemeente. De gemeente grenst verder in het ZW aan de rivier de Maas en de plaatsen Lixhe en Lanaye in België, in het NW aan de stad Maastricht en de 'dorpen in de stad' Heugem en Heer, in het N aan de dorpen Berg, Vilt, Sibbe en Schin op Geul, in het O aan de dorpen Wijlre, Gulpen, Reijmerstok en Slenaken en in het Z aan de Belgische plaatsen Sint-Martens-Voeren, Schoppem, 's-Gravenvoeren, Moelingen en Visé. Door het ZW van de gemeente loopt de A2, van N naar Z.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Eijsden-Margraten omvat ca. 10.000 huizen met ca. 25.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De gemeente Eijsden-Margraten krijgt tot 2040 te maken met de grootste krimp van de bevolking in Limburg. Het inwoneraantal zal daar t.o.v. 2014 met maar liefst 22 procent dalen. De afname van de bevolking komt voornamelijk door de vergrijzing. Onder de link kunt u de cijfers van daling, en bij enkele stijging, van alle gemeenten in Limburg bekijken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De gemeente Eijsden-Margraten heeft ca. 390 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Evenementen

- Informatie over alle kermissen in de gemeente Eijsden-Margraten.

- Kunstkring Eijsden-Margraten is opgericht in 2003 en telt ca. 20 autodidactische kunstenaars. Jaarlijks organiseren zij de voorjaarsexpositie 'Kunsj aon de Grens' (laatste weekend van april).

- Gedurende 2 weekenden in september en oktober 2015 stonden tijdens het evenement Kunstcarrousel Eijsden-Margraten alle kernen in deze gemeente in het teken van kunst en cultuur. Doel was het zichtbaar maken van zowel het professionele als het niet-professionele culturele aanbod in brede zin binnen de gemeente. Iedereen die binnen de gemeente actief is op het gebied van kunst en cultuur is uitgenodigd om er aan deel te nemen, onder het motto: Van, vóór en dóór de inwoners van de gemeente. Samenwerken, passie en kennis delen en elkaar inspireren waren daarbij de speerpunten. Ook de schooljeugd is middels workshops en een eigen expositie gestimuleerd om kennis te maken met kunst en cultuur. Het was een geslaagd evenement. De intentie is om dit in het vervolg 2-jaarlijks te doen. De eerstvolgende keer is dus beoogd in 2017.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De gemeente is door Wandelkrant TeVoet uitgeroepen tot Nederlandse Wandelgemeente van het jaar 2015. Zij was daarvoor genomineerd samen met Terschelling en Noordwijkerhout. Eijsden-Margraten is het meest 'wandelaar-vriendelijk' bevonden. Sterke punten zijn het gevarieerde landschap met plateaus, hellingbossen en de beemden langs de Maas. De gemeente scoort ook hoog op het gebied van onverharde paden, bewegwijzering, wandelapps, routecontroles, themaroutes, informatie, bereikbaarheid en voorzieningen bij wandelpaden. Via het provinciale paaltjessysteem zijn er ontelbare wandelmogelijkheden over vaak onverharde paden. Daarnaast heeft de gemeente eigen routes ontwikkeld. Steeds komen al die voetpaden door fraaie dorpen met uitstekende horecavoorzieningen. En die dorpen zijn ook nog eens goed te bereiken met openbaar vervoer.

De gemeente verdient haar titel ook door de toepassing van wandelvernieuwing in de vorm van een wandelapp, die op de smartphone kan worden gedownload. De app is gekoppeld aan thema's als religie en geologie en geeft informatie over het landschap. Dankzij fotonavigatie is verdwalen haast onmogelijk, want elke routewijziging is met een duidelijke foto vastgelegd. En via de GPS-koppeling weet de wandelaar voortdurend de exacte locatie. - Overzicht van wandelroutes in de gemeente Eijsden-Margraten.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Eijsden-Margraten. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Algemeen: - De site Dichtbij het Leven vertelt je in woord en beeld wat er allemaal te zien en te doen is in de gemeente Eijsden-Margraten.

- Media / nieuws: - RTV Maas en Mergelland is de lokale radio- en tv-omroep van de gemeente Eijsden-Margraten. Met het oog op de toekomst waarbij de nieuwe radio- en tv-studio in de Multifunctionele Accommodatie een belangrijke rol gaat spelen, zijn zij op zoek naar nieuwe enthousiaste medewerkers die een passie voor radio en tv hebben. Inwoners informeren en op de hoogte houden van actuele, culturele en religieuze zaken alsook aanwezig zijn bij sport- en muziekevenementen met radio en tv. Alle medewerkers werken op basis van vrijwilligheid en krijgen geen financiële vergoeding. RTV Maas en Mergelland kun je beluisteren via de ether op 107.2 en op de kabel in de gehele gemeente via 87.5, ook kun je de radio-uitzendingen als achtergrond beluisteren bij de kabelkrant via tv kanaal 43. Of op internet via RTVMenM.nl.

- Belangenorganisatie: - "Coöperatie Met Fruit Erop Uit (MFEU), onstaan in de gemeente Eijsden-Margraten maar inmiddels breder in de regio werkzaam, is een groep van ondernemers met een verhaal, die elkaar versterken, met hart voor de regio. We creëren een nauwe samenwerking tussen “niet voor de hand liggende ondernemers”, overheid, onderwijs en omgeving om producten, kennis en innovatie in heel de Euregio Maas-Rijn te promoten. Focusgebieden: Samenwerken-Innovatie-Educatie-Regiopromotie. Wij faciliteren het uitwisselen van nieuwe ideeën, kennis en creativiteit om te komen tot innovatieve oplossingen en een productieve samenwerking voor de leden én voor onze coöperatie. Wij maken bewoners en bezoekers bewust van de Limburgse gastvrijheid, het landschap, de gezonde producten, tradities en de maatschappelijke ontwikkelingen van onze regio. Aan de jeugd dragen wij door middel van educatie onze ambities over zodat zij de nieuwe ambassadeurs worden van de regio.

Wat kan MFEU voor jou betekenen? Door met jouw onderneming aan te sluiten bij MFEU krijg je de mogelijkheid om kennis en innovatie te delen, waardoor we gezamenlijk hiervan kunnen profiteren. Het netwerk van je bedrijf wordt uitgebreid middels bijeenkomsten waarin kennis en innovatie worden gedeeld. Uiteindelijk zal dit leiden tot meer naamsbekendheid, meer aantrekkingskracht en uiteindelijk een versterking van ons en jouw imago binnen de Euregio Maas-Rijn. De coöperatie is ván en vóór de leden, maar vooral door de leden!" Zie ook deze video over waar MFEU voor staat, en deze reportage over MFEU d.d. 10-5-2019.

- Welzijn: - Een Hoeskoamer is een ruimte in een gebouw die de sfeer van een huiskamer uitstraalt. Mensen, veelal ouderen, kunnen in een huiselijke sfeer elkaar ontmoeten voor een gezellig samenzijn, het maken van een praatje, het leggen van een kaartje, een spelletje, samen eten. Doel van de huiskamers is ervoor te zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, zij niet vereenzamen en blijven meedoen in de maatschappij. In 2018 is de 10e Hoeskoamer van de gemeente Eijsden-Margraten geopend. De Hoeskoamers zijn burgerinitiatieven met medewerking en facilitering van de gemeente. Zo is er in Oost-Maarland geïnvesteerd in aanpassing van de vroegere voetbalkantine. Deze is nu omgetoverd tot een gezellige huiskamer waar elke maandagmiddag de ouderen van Oost-Maarland elkaar treffen. Alle Hoeskoamers worden gerund dankzij de inzet van vrijwilligers.

Reactie toevoegen